Ruskotunturin rinteillä hiotaan näyttäviä hyppyjä ja peruslaskutaitoa päivittäin
Ruskotunturi liikuttaa lapsia ja nuoria päivittäin. Laskutaidon kehittyminen ja kaverit ovat useimmille hyvä syy käydä rinteessä monta kertaa viikossa. Kuvat: Kari Arontie
Tälle talvelle ensimmäistä kertaa Ruskoon laskemaan tulleet luokkakaverit Etvi ja Sylvi ovat suuntaamassa jo kotiin.
“Kyllä meillä taisi pari tuntia rinteessä mennä, tosi kivaa oli aloittaa laskukausi”, toteaa Sylvi.
”Minulla ei ole ollut joka vuosi kausikorttia, mutta nyt on. On mukava tulla mäkeen, kun pääsee niin usein, kuin haluaa”, Etvi lisää.
Molempien laskutaitoja tulee treenattua myös muualla: Etvi tykkää käydä Rukalla, Sylvi puolestaan Salla-tunturilla. Silti lähirinteiseen tulee suunnattua aina, kun vain mahdollista. Tämän vahvistaa myös tänään logistiikkavastaavan rooliin päätynyt Sylvin äiti Raisa.
”Vielä viime vuonna seurailtiin laskun sujumista kahvilasta tai oltiin rinteessä itsekin, mutta tänä vuonna voi jättää lapset laskemaan keskenään, kun laskutaito on karttunut. Hyvin pärjäävät ja viihtyvät mäessä aina, kun säät sallivat”, Raisa nauraa.
Laskukavereita löytyy aina
Elmeri ja Kalle ovat ahkeria laskettelijoita ja suuntaavat Ruskon rinteille parhaimmillaan neljä kertaa viikossa.
”Monesti viikolla tulee laskettua kahdesta neljään tuntia, viikonloppuna sitten vaikka koko päivä”, Kalle toteaa.
”Tänne on helppo tulla, vaikka joka ilta. Monesti tulen jonkun kaverin kanssa, mutta jos tulen yksin, niin aina löytyy laskukavereita”, Elmeri jatkaa.
Rinnekahvilassa positiivinen fiilis
Ahkerat kausilaskijat löytävät Ruskossa kavereita rinteestä ja kahvilasta, jossa poikkeuksetta käy vilkas puheensorina. Äänentasot saattavat joskus nousta kahvilan ollessa täynnä, mutta erotuomaria tai kurinpitoa laskuporukat eivät tarvitse.
”Kaikki kyllä käyttäytyy tosi hyvin. En ole pannut merkille, että tässä porukassa ketään kiusataan, päinvastoin. Kyllä täällä on aina sellainen rento ja positiivinen fiilis”, rinnekahvilan työntekijä Janrik Seppälä kiittelee.
”Kausilaskijat on täällä melkein joka päivä. Nopeasti kyllä heidät oppii tuntemaan, samoin mitä he haluavat tilata. Ranskalaiset on ehdottomasti meidän suosituin myyntiartikkeli, niitä menee illassa ainakin 70 annosta”, Janrik nauraa.
Kyydit kunnossa
Topias ja Vilppu ovat Ruskotunturin uskollisia kanta-asiakkaita jo vuodesta 2013, jolloin hiihtokeskus aloitti toimintansa. Lasku-ura molemmilla on alkanut nuorena, neljän tai viiden vanhana ja laskutaitoa ja -intoa on ollut hyvä pitää yllä lähirinteellä.
”Minulla on ollut tänne kausikortti joka vuosi ihan alusta lähtien, pari kertaa viikossa tulee laskettua”, Topias toteaa.
”Käydään nimenomaan viikolla laskemassa iltaisin, viikonloppuna on aika ruuhkaista. Aina oikeastaan tulee laskettua täällä kavereiden kanssa”, Vilppu lisää.
Molemmat harrastavat urheilua laajasti myös muutoin: sählyä, padelia ja kuntosalia, joten rinteeseen ei joka päivä ehtisikään. Ruskotunturin lisäksi molemmat käyvät myös isommissa keskuksissa laskemassa.
”Lomilla perheen kanssa tulee käytyä laskemassa myös muualla, Ylläksellä esimerkiksi”, Vilppu toteaa.
Nuoret miehet ovat pääosin kulkeneet Ruskoon vanhempien kuskaamana, mutta tähän käytäntöön tuli muutos tovi sitten.
”Sain ajokortin, joten nyt kulkeminen helpottuu, kun voi tulla ja mennä miten itse tahtoo”, OSAOlla liiketaloutta opiskeleva Topias iloitsee.
Topiakselta ja Vilpulta puuttuu kuitenkin yksi Ruskotunturin vakikävijöiden rutiini.
”En tilaa koskaan ranskalaisia tauolla. Siihen ei budjetti taivu”, Topias virnistää.
Ruskon saavutettavuus paranee
Tammikuun 3. aloitti bussilinja numero 19 liikennöinnin, joka helpottaa Ruskotunturin saavutettavuutta. Reitti kulkee maanantaista perjantaihin tunnin välein ja bussit ajavat Ritaharjun, Ruskon ja Myllojan läpi välillä Herukka-Kivikkokangas.
Ruskotunturilla on neljä hissiä, viisi eritasoista rinnettä aloittelijasta kokeneemmalle laskijalle sekä kaksi snow parkia temppuja ja näyttäviä hyppyjä varten. Rinteiden pituus on 350 – 400 metriä ja hissien kapasiteetti on 4000 henkilöä tunnissa. Rinteet ovat auki joka päivä ja hiihtokeskuksessa toimii hiihtokoulu, välinevuokraamo ja rinnekahvila. Alueelta löytyy myös nuotiopaikka ja pulkkamäki.
Juttu on julkaistu Mun Oulussa ensimmäisen kerran 20.12.2021.