Retkeile oppaiden avulla – nappaa kartta ja retkietiketti matkailuneuvonnasta mukaasi

Matkailuneuvojat Katja Vuorio (vas.) ja Tarja Ikola kertovat, että käteviä infopaketteja on viime viikkojen aikana annettu mukava määrä retkeilijöiden matkaan. Kuva: Sanna Häyrynen

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kotimaan matkailu ja luonnosta nauttiminen ovat olleet tämän kesän juttuja. Oulun kaupungin ylläpitämiä luontokohteita esitteleviä uusia kartta- ja infomateriaaleja jaetaan retkeilijöille – sopivasti vastaamaan korona-ajan synnyttämän luontobuumin tarpeisiin, vielä pitkälle syksyyn ja miksei talveenkin.

”Tarve havaittiin jo ennen koronaa. Tieto luontokohteista on aiemmin ollut pirstaleista, joten halusimme sujuvoittaa asiakaspolkua”, sanoo Attractive Oulu Region 2020 -hankkeen projektipäällikkö Sari Kasvi BusinessOulusta. Kasvin vetämä hanke edistää kansainvälistä matkailua Oulun seudulle.

”Halusimme tällä kokonaisuudella myös palvella paremmin Ouluun saapuvia kansainvälisiä matkailijoita sekä opiskelijoita. On tärkeää kertoa heillekin, että Oulusta löytyy luonto läheltä ja kohteet ovat monipuolisia”, Kasvi jatkaa.

Luonnossa liikkuminen lisää hyvinvointia. Retkeillessä on huomioitava myös eläinten ja kasvien rauha, sillä luonto on niitten koti. Kuva: Sanna Krook

Laaja valikoima retkipaikkoja

A4-kokoinen kartta ja tietopaketti on tehty Hietasaaresta, Pilpasuosta, Koitelinkoskista, Letonniemestä, Hupisaarista, Sanginjoen kohteista, Lemmenpolun kalastuspaikasta, Virpiniemestä, Varjakansaaresta sekä Kaakkurin talvipyöräilyreitistä ja Meri-Toppilan talviulkoilureitistä. Digiversiot julkaistaan pian.

Lisäksi tietopaketit on tulossa maastopyöräily-, kaupunkipyöräily- ja talviulkoilureiteistä. Oulun kaupunki on myös alkukesästä julkaissut melontareittikartan, joka täydentää kokonaisuutta.

Materiaalit on valmistanut WSP. Suunnittelussa ovat olleet mukana Oulun kaupunki ja Metsähallitus, joka on jo aiemmin tarjonnut vastaavanlaisia infokortteja Oulun seudun luontokohteista, kuten Liimanninkoskesta ja Rokuan kansallispuiston reiteistä.

”Oulussa on todella hienoja luontokohteita, jotka ovat helposti saavutettavissa. Niissä voi piipahtaa hetken aikaa tai viettää vaikka koko päivän. Nyt kannattaa lähteä luontoon rentoutumaan”, kannustaa Kasvi.

Uutta kartta- ja infomateriaalia on saatavilla esimerkiksi Sanginjoella liikkujille. Kuva: Sanna Krook

Luonnossa muistettava huomaavaisuus

Metsähallitus ja ympäristöministeriö julkaisivat kesän kynnyksellä Retkietiketti-kampanjan, jolla muistutetaan vastuullisesta käyttäytymisestä luonnossa.

Samoin kuin uudet kartta- ja infomateriaalit, myös retkietiketin tarve havaittiin jo ennen kuin koronakevät ruuhkautti luontoreitit. Retkeily on ollut nousussa jo pitkään.

”Meidän alueellamme ei sentään ole nähty ruuhkaa, mutta kasvua retkeilijämäärissä kylläkin. Haluamme kannustaa ihmisiä käymään muillakin kuin kaikista suosituimmilla reiteillä”, sanoo Pohjanmaan ja Kainuun alueen asiakaspalvelupäällikkö Irja Leppänen Metsähallituksesta.

Retkietikettiin kuuluu viisi perusohjetta: kunnioita luontoa, suosi merkittyjä reittejä, leiriydy vain sallituille paikoille, tee tulet vain sallituille paikoille, älä roskaa.

”On tärkeää oppia tuntemaan luontoa ja sitä, miten siellä liikutaan. Nyt on enemmän sellaisia kävijöitä, jotka eivät ole niin tottuneita luonnossa liikkujia”, sanoo Metsähallituksesta Pohjanmaan ja Kainuun alueen puistonjohtaja Saara Airaksinen.

Hän ja Leppänen huomauttavat, että tulia ei saa tehdä metsäpaloaikaan eikä tuohta saa irrottaa elävistä puista. Merkityillä reiteillä pysyminen on tärkeää, jotta luonnonsuojelualueiden herkkä kasvilajisto ei vaurioituisi ja eläimet saisivat elää häiriöttä. Luonto on jätettävä sellaiseksi kuin se oli retkelle tultaessa.

Ympäristöä kunnioittaen retkeilijät kyllä pärjäävät, eikä luonnossa liikkumista kannata myöskään pelätä.

”On hienoa, että luontoon mennään. Luonnolla on paljon hyviä vaikutuksia ihmisille”, tiivistää Leppänen.

Oulun matkailuneuvonnasta (Torikatu 18) voi noutaa sekä retkietiketin että Oulun kaupungin luontokohteiden kartta- ja infokortteja.

Tutustu myös Kiiminkijoen vesistöalueiden sähköiseen karttaan. Lue lisää Oulun seudun luontokohteista: visitoulu.fi/luonto.

Meidän Oulu -tarinat kertovat oululaisten yrittäjien, palvelutuottajien ja tapahtumajärjestäjien kekseliäisyydestä ja sinnikkyydestä nopeasti muuttuneissa olosuhteissa. Meidän Oulu kannustaa oululaisia pitämään paikallisten puolta.

Juttusarjan toteutuksesta vastaa BusinessOulu.

Lue myös