Remankelissa loistavat kumit ja ketjut
Remankeli on korujen lisäksi Anne Kleemolan ja hänen ystäviensä pyöräjoukkueen nimi. Kilpailemisen lisäksi Cycling Club Remankeli on verenluovutusryhmä. Kuvat: Maiju Pohjanheimo
Oululaisen visuaalisen suunnittelijan Anne Kleemolan pyöränkumeista ja ketjuista luomat korut ja asusteet ilahduttavat sekä tyylillään että nimellään.
Remankelissa yhdistyvät niin uusiotuotanto kuin pyörän lempinimi. Kleemola on tottunut kädentaitoihin jo lapsuudenkodissaan.
Äiti on tehnyt puu-, tilkku- ja tekstiilitöitä ja isällä on ollut vahva tee se itse -meininki. Kleemola yhdisteli jo pienenä vanhoja korujaan uusiksi kokonaisuuksiksi. Tuunaaminen on hänelle ominainen tapa toimia ja se toistuukin usein puheissa.
”Halusin luoda lokaalin tuotteen. Askartelin kesäisiä koruja myytäväksi, joissa käytin muun muassa simpukoita ja kotiloita, mutta niiden raaka-aineet eivät olleet paikallisia, koska ei sellaisia meidän rannoiltamme löydy”, Kleemola kertoo.
Portugalin-mestaruus päätyi koruksi
Kun Kleemola törmäsi pyöränketjuista tehtyihin korviksiin, hän tajusi, että siinä on hänen juttunsa. Maastopyöräilyharrastajana hän pääsi käsiksi valtaviin materiaalimääriin.
Oululaiset harrastajat ovat luovuttaneet tuotantoon runsaasti ketjuja ja sisäkumeja, jotka saavat Kleemolan käsissä uuden elämän. Ketjuja puhdistaessa on selvinnyt, että ne ovat keskenään erilaisia. Joukosta on paljastunut valloittavia aarteita.
”Hienoimpia taitaa olla kultainen ketju, jolla on poljettu 24 tunnin MTB (Mountain Biking) Elite EM -mestaruus Portugalissa. Olen saanut myös pinkit ketjut. Ilokseni huomasin, että ketjuissa on erilaisia kuvia ja tekstejä, joita pystyy hyödyntämään koruissa.”
Kleemola käyttää koruissaan materiaaleja, jotka olisivat muuten turhia, jätettä.
Koruosia hän ostaa paikallisilta yhteistyökumppaneilta niin paljon kuin mahdollista. Nahkaosat ovat haukiputaalaisen porokäsityöläisen ylijäämää.
”Jos menee ostamaan jotain uutta, niin jonkun on pitänyt tuottaa se alusta asti. Silmäni ovat avautuneet sille, miten paljon materiaalia on jo olemassa.”
Aiheet tarttuvat matkaan luonnosta
Käsillä tekeminen tuo Kleemolalle riemua ja on hyvää vastapainoa hänen työlleen, joka tapahtuu pitkälti koneen ääressä ja aineettomassa maailmassa. Häntä ei haittaa liata käsiään pyöränketjujen rasvaan niitä puhdistaessa.
Samalla hän saa tuntuman materiaaliin ja siihen, miten sitä voi työstää eteenpäin.
Oman harrastuksensa kautta Kleemolaa kiinnostavat Pohjois-Suomi ja Lappi. Hänen tavoitteensa on myydä koruja siellä, missä on kasvavaa maastopyöräilyn kehitystä. Toki tuotteita on myynnissä myös verkkokaupassa.
”Työni puolesta on ollut ihana suunnitella Remankelille verkkosivut ja visuaalinen ilme. Päätyössäni viilaan pikseliä ja käsitöissä saan tehdä rouheita unisex-koruja.”
Inspiraatiota Kleemola kerää ympäristöstä ja somesta, mutta lopullisen muodon korut saavat niitä työstäessä. Visio saattaa muuttua matkan varrella useaan kertaan.
”Kun liikun luonnossa, pidän silmäni auki. Siksi aiheeni ovat luonnonläheisiä. Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta sain idean kuusiin, jotka näkyvät korvakoruissa.”
Kleemola harrastaa myös vapaalaskua ja uutena materiaalina hän on käyttänyt suksien pohjiin laitettavia nousukarvoja, skinejä. Niiden työstäminen oli jälleen uusi oppimisprosessi.