Pohjois-Pohjanmaalle ensi keväänä ensimmäinen pyhiinvaellusreitti

Noin 130 kilometrin pituinen reitti mukailee vanhaa tervereittiä, jonka varrella on paljon historiallisia luontokohteita ja rakennuksia.

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Oulun seurakuntayhtymälle 60 000 euron rahoituksen, jonka avulla suunnitellaan Oulujokivartta etenevä, niin sanottuun tervareittiin tukeutuva Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitti.

Noin 130 kilometrin pituinen luontovaellusreitti tarjoaa mahdollisuuden hiljentymiselle ja kulttuurielämykselle.

Oulun tuomiokirkon ja Oulujoen kirkon lisäksi neljä kulttuurihistoriallisesti arvokasta puukirkkoa yhdistävä reitti on tarkoitus avata käyttöön Oulussa 21.-23. toukokuuta 2021 järjestettävien Kirkkopäivien yhteydessä. 

 ”Ihmiset kaipaavat mahdollisuutta rauhoittumiseen ja erilaiset pyhiinvaellusreitit ovat tänä päivänä hyvin suosittuja ympäri maailmaa. Digitalisoinnin avulla pystymme tukemaan hengellisyyden lisäksi muun muassa historiallista, kulttuurista ja arkkitehtonista näkökulmaa”, kuvailee hanketta Oulun seurakuntayhtymän johtaja Pekka Asikainen.

Pelillisyys ja osallistaminen keskiössä

Hankkeessa rakennetaan fyysinen ja virtuaalinen pyhiinvaellus-, elämys- ja matkailureitti Oulun seudulle välille Oulunsalo-Oulu-Muhos-Utajärvi-Rokua-Vaala. Tavoitteena on myös kehittää interaktiivinen mobiilisovellus, jota käytetään ulkoilmaan ja maastoon sijoittuvien reittien opastuksessa. Tässä hyödynnetään mm. paikannus-, kuvantunnistus-, AR- ja VR-teknologiaa sekä QR-tekniikkaa.

Sisällön suunnitteluun otetaan mukaan monipuolisesti erilaisia käyttäjäryhmiä, kuten lapsia, nuoria, työyhteisöjä, ikääntyneitä ja läheisensä menettäneitä ihmisiä.

Tuloksena syntyy myös yritysten käyttöön uudentyyppisiä tuotteita ja palveluja, joilla lisätään alueen luonto-, kulttuuri- ja hyvinvointimatkailun houkuttelevuutta. Samalla kehitetään eritasoisia oppimis- ja kehittämistehtäviä, julkaisuja sekä hyödynnetään pelillisyyttä.

Oulun seurakuntayhtymän ja Oulun seurakuntien lisäksi hankkeessa ovat mukana Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunnat ja seurakunnat, Humanpolis Oy, Rokua Geopark, Rokua Kuntoutus Oy, paikalliset matkailupalvelu- ja pk-yritykset, NTRNZ Media Oy, Oamk, PoPli ry, Diak ja Suomen evankelis-luterilainen kirkko.