Pitkän päivätyön Oysissa tehnyt Kari Haukipuro palkittiin Elias-palkinnolla
Kari Haukipuro (oik.) sai Oulun Duodecim-seuran Elias-palkinnon, Hannu Salo taas palkittiin Vuoden kandikollegana. Kuvat: Jussi Tuokkola
Oulun Duodecim-seura jakoi Pohjolan Lääkäripäivien avajaisissa tiistaina Elias-palkinnon kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkärille, dosentti Kari Haukipurolle sekä Vuoden kandikollega -huomionosoituksen LK Hannu Salolle.
Haukipuro (s.1952) valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Oulun yliopistosta vuonna 1976, kirurgian erikoislääkäriksi 1982 ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäriksi 1985. Vuonna 1993 hän suoritti terveydenhuollon hallinnon pätevyyden. Haukipuro väitteli vuonna 1991 ja sai kirurgian dosentuurin 1992.
Hänen tutkimusmielenkiintonsa kohteena on ollut telelääketiede, ruoansulatuskanavan sairaudet ja kollageenin osuus haavan paranemisessa sekä muu kirurgia.
Haukipuro on työskennellyt lähes yhtäjaksoisesti Oulun yliopistollisessa sairaalassa vuodesta 1977 lähtien toimien ensin apulaislääkärinä (1977–1984) ja myöhemmin mm. kirurgian ylilääkärinä (1999–2016), leikkaus- ja tehohoidon tulosyksikön johtajana (2005–2016) ja operatiivisen tulosalueen johtajana (2011–2016) sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkärinä (2016–2017) ja asiantuntijaylilääkärinä useissa Pohjois-Pohjanmaan alueen sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeissa (2017–2021).
Haukipuron palkitsemisperusteluissa korostettiin monipuolisen työuran lisäksi hänen yhteistyökykyään ja kannustavaa asennettaan sekä tietoon että aktiiviseen keskusteluyhteyteen ja vahvaan verkostoitumiseen perustuvaa modernia johtamisfilosofiaansa, jonka keskiössä olivat uudet termit kuten ”oppiva organisaatio” ja ”osaamisen johtaminen”.
Elias-palkintoa ehdottaneet lääkärikollegat kiittelivät Haukipuroa myös siitä, että hänellä oli esimiehenä aina aikaa ja kiinnostusta keskustella työyhteisönsä jäsenten kanssa.
Pienistä asioista suurempiin
”Työkuvioni ovat edenneet ’salakavalasti’ pienistä asioista suurempiin. Aina on tullut eteen asioita, joita on pitänyt saada jonkinlaiseen järjestykseen, ja kaipa minulla on taipumusta tämän kaltaiseen toimintaan. Myös oma kykyni sietää epävarmuutta ja väistämätöntä kaaoksen tuntua on ajan myötä kasvanut ja lisännyt osaltaan työhön liittyvää itseluottamusta”, Haukipuro luonnehtii.
Ikimuistoisiksi hetkiksi urallaan Haukipuro mainitsee muun muassa opiskelupaikan saamisen Oulun yliopistosta, ensimmäiset leikkauksensa sekä selviytymisen joistakin epäonnistumisista.
”Myös esimerkiksi useiden pitkään kestäneiden hankkeiden valmistuminen, joista suurimpana Oulun yliopistollisen sairaalan avohoitotalon rakentamispäätöksen saaminen, on tuntunut hienolta – ja tietenkin paikallisten Pehmo-kirurgien voitot Kovo-kirurgeista hiihto- ja pelitapahtumissa!”
Haukipuro muistuttaa aloittelevia lääkäreitä siitä, että heillä on monia polkuja valittavanaan.
”Vastavalmistuneella lääkärillä on ainakin 50 erilaista ammattia ja uraa valittavana. Ensimmäiseen mielihommaan ei kannata kuitenkaan lukkiutua liian varhain ja on hyvä muistaa, että kokeneempi kollega auttaa aina tarvittaessa.”
Hannu Salosta Vuoden kandikollega
Oulun Duodecim-seura on jakanut vuodesta 2017 lähtien myös Vuoden kandikollega -tunnustuksen. Sen saajaksi voidaan ehdottaa ”lääketieteen kandidaattia, joka on toiminut esimerkillisesti rakentavan hengen ja ilmapiirin luojana ja ylläpitäjänä opiskelijayhteisössä sekä osoittanut halua toimia potilaan parhaaksi ihmisyyttä kunnioittaen”.
Tänä vuonna tämän tunnustuksen sai lääketieteen neljännen vuosikurssin opiskelija, LK Hannu Salo Oulun yliopistosta.
Salo on opiskelijakavereidensa mukaan ”hieno esimerkki opiskelijasta, joka kykenee olemaan aktiivisesti mukana kurssin toiminnassa vuodesta toiseen ilman erityisiä titteleitä”. Saloa kiiteltiin palkitsemisperusteluissa myös siitä, että hänellä on kyky tehdä luennoilla paljon hyviä kysymyksiä sekä vastata aktiivisesti ja oikein luennoitsijoiden esittämiin tiukkoihin kysymyksiin tehden näin muiden opiskelijoiden elämästä ja opiskelusta helpompaa.