Phuong Phamin polku oululaisesta koululaisesta yrittäjäksi
Lähihoitaja ja kauneushoitolayrittäjä Phuong Pham, 37, muutti Ouluun vuonna 1990. Hän on mielellään esikuvana maahanmuuttajanaisille. Kuvat Juuso Haarala
”Muutimme äitini ja kolmen sisarukseni kanssa Ouluun Vietnamista marraskuussa 1990, ja aloitin koulunkäynnin seuraavana syksynä Tuiran ala-asteella. En oikeastaan tiedä, miten koulussa alkuun selvisi, kun kotona oli oma kieli ja koulussa toinen”, Phuong Pham muistelee.
Opettajien ja henkilökunnan ymmärtäväisyys ja kärsivällisyys on jäänyt hänen mieleensä.
”Sekä minä että isoveljeni saimme tukiopetusta, ja meidät otettiin lämpimästi vastaan koulutaipaleelle. Ne ovat hyviä muistoja”, Pham sanoo.
Erilaisuus on rikkaus
Hän kertoo arvostavansa koulutusta ja sitä, että koulut ovat Suomessa maksuttomia.
”Se on todella tärkeää. Kun miettii, mitä koulussa opetetaan ja mitä valmiuksia peruskoulusta saa.”
Tuiran ala-asteella sai myös kohdata erilaisia ihmisiä, mitä Pham pitää rikkautena. Rakennuksen toisessa siivessä toimi ala-aste ja toisessa Leinonpuiston erityiskoulu.
”Mieleeni on jäänyt erityisesti yksi minua vanhempi kehitysvammainen tyttö, jonka kanssa teimme ruokaa yhdessä. Hän tunnisti minut kadulla vielä kymmenen vuotta myöhemminkin ja tervehti iloisesti”, Pham hymyilee.
Kotikaupungin puistot ja polut
Lapsuudenkodista Tuirasta oli lyhyt matka myös Ainolan puistoon, joka on Phamille edelleen tärkeä. Hänestä on hienoa, että Oulussa on niin kaunis ja luonnonläheinen alue niin lähellä keskustaa.
”Puisto on kokonaisuudessaan kaunis, ja sen erilaiset polut ja vesistöt ovat kiehtovia. Siitä pidetään myös hyvää huolta: sen ruusuista ja puista”, Pham kiittää.
”Kaupunkina Oulu on minulle juuri sopiva. Täällä on omat hyvät ja huonot puolensa, niin kuin missä tahansa, missä on asunut melkein koko elämänsä. Oulussa on kuitenkin hyvä olla, ja suurelta osin asiat toimivat.”
Pham valmistui lähihoitajaksi vuonna 2002. Työllistyminen ei aina ollut helppoa, mutta hän ehti tehdä 13 vuotta töitä lähihoitajana ennen yrittäjän uraansa. Oman kauneushoitolan Pham perusti kolme vuotta sitten.
”Aloitin käytännössä nollasta, ja nyt myös korona on tuonut omat haasteensa. Olen kuitenkin erittäin iloinen päätökseeni”, hän sanoo.
”Toivon myös, että voin olla osaltani näyttämässä esimerkkiä erityisesti maahanmuuttajataustaisille naisille. Kovaa työtä ja rohkeutta tarvitaan, mutta paljon saa takaisin.”
Intohimona ruoanlaittaminen
Yksinyrittäjä kertoo, ettei harrastuksille jää paljoa aikaa. Tällä hetkellä vapaa-aika menee useimmiten levähtämiseen.
”Käyn kävelyillä ja sienestämässä, joka on kesäisin lempiharrastukseni. Viime kesänä kävin myös jonkin verran kalassa Kiikelinrannassa”, Pham kertoo.
Tärkeää on myös hyvä ruoka. Ruoanlaittaminen onkin Phuong Phamin intohimo.
”Keittiöni kulminoituu aasialaisiin makuihin, mutta teen ruokia laidasta laitaan ja olen rohkea kokeilemaan myös uusia yhdistelmiä. Nykyisin osaan arvostaa perinteisiäkin makuja ja voin tehdä vaikkapa poronkäristyksen joko yksinkertaisesti tai sitten sovelletusti”, Pham sanoo.
”Jos en tekisi työkseni sitä mitä nyt teen, voisin hyvin pitää esimerkiksi elintarvikeliikettä tai järjestää ruokakursseja.”
Phuong Pham
– 37-vuotias, oululainen lähihoitaja ja kauneushoitolayrittäjä
– omistaa Kauneushoitola Phuongin Oulun keskustassa
– rakastaa ruoanlaittoa ja sienestystä
–