Pääluottamusmies Katariina Kattelus: ”Oulussa on pyrkyä hyvään johtamiseen ja hyvään esihenkilötyöhön”

Oulun kaupunki jakoi perjantaina huomionosoituksia pitkäaikaisille työntekijöille, heidän joukossaan pääluottamusmies Katariina Kattelus. Kuvat: Esa Eirola

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki huomioi perjantaina pitkäaikaisia työntekijöitään. Yksi palkituista oli 30-vuotisen työuran kaupungin palveluksessa tehnyt pääluottamusmies Katariina Kattelus.

Katariina Kattelus tuli Oulun kaupungille töihin vuonna 1991 tekemään luokanopettajan perhevapaiden sijaisuuksia. Viimeinen työpaikka kokoaikaisena luokanopettajana oli Myllytullin Nuottasaaren yksikössä syksyyn 2002 asti. Hän puhuu lämpimästi opettaja-ajoistaan.

”Olin vähän yli parikymppinen, kun aloitin opettajantyöt. Enemmän kuin lapsia jännitin heidän vanhempiaan, mutta moni vanhempi osasi tukea nuorta opettajaa”, Kattelus muistelee.

Kattelus on valmistunut Oulun yliopistosta kasvatustieteiden maisteriksi ja luokanopettajaksi. Hän on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta Ylihärmästä.

Pohjalaista päättäväisyyttä

Kattelus on tullut tunnetuksi jämäkkänä pääluottamusmiehenä jo vuodesta 2002, vuodesta 2011 päätoimisesti. Tarvitaanko luottamushenkilönä vähän eteläpohjalaista häjyyttä?

”Ei häjyyttä, mutta päättäväisyyttä, sinnikkyyttä ja rohkeuttakin. Ja vaikka moomma aina oikias, tarvitaan kykyä kuunnella toista”, painottaa Kattelus.

Tuoreen pääluottamusmiehen yllätti kaupungin toimialojen ja työtehtävien moninaisuus. Vuosien aikana häntä on miellyttänyt etenkin se, että pääluottamusmiehenä voi oikeasti vaikuttaa työnteon olosuhteisiin ja korjata sen epäkohtia perusopetuksessa, lukiossa ja vapaassa sivistystyössä. Vaikuttamisen mahdollisuus myös auttaa jaksamaan.

”Tyypillisiä yhteydenoton aiheita ovat palkkauksen virheet, koska opettajilla palkka määritellään joka syksy uudestaan. Lisäksi usein selvitellään virkavapaita ja niin lakisääteiset kuin harkinnanvaraiset sekä palkkausepäkohtien korjaamisen erät.”

Erityisesti on pyrkyä hyvään johtamiseen ja hyvään esihenkilötyöhön. Oulun kaupungin kokoinen organisaatio vaatii kuitenkin paljon kärsivällisyyttä, että asiat etenevät.
Pääluottamusmies Katariina Kattelus

Tukea Kattelus saa muilta järjestönsä 14 luottamusmieheltä kaupungilla.

”Ennen kaikkea meidän tehtävämme on valvoa työrauhaa. Asiat on hoidettava säädösten mukaisesti ja kaikkia tulee kohdella yhdenvertaisesti.”

Yhden ehkä näkymättömän seikan Kattelus on kaupunkiorganisaatiossa huomioinut: virkahenkilöillä on tosi paljon pyrkimystä hyvään.

”Erityisesti on pyrkyä hyvään johtamiseen ja hyvään esihenkilötyöhön. Oulun kaupungin kokoinen organisaatio vaatii kuitenkin paljon kärsivällisyyttä, että asiat etenevät. Toisaalta ison organisaation etu on, että saadaan paljon sellaista monipuolista, mitä pienempi työnantaja ei voi tarjota. Esimerkiksi kuntaliitoksen jälkeen eräät opettajat olivat tyytyväisiä, että kirjastoauto alkoi kulkea heidänkin koulullaan.”

Aina töissä

Kattelus huomauttaa, että ykkösasia henkilöstön työhyvinvoinnissa on heidän kuulemisensa.

”Voitaisiinkohan sitä vielä lisätä? Oma ajatukseni on käännetty organisaatio, jossa kuntalainen, lapsi tai aikuinen, on huipulla. Seuraavana ovat ne, jotka kohtaavat kuntalaisen, ja johtajat tukevat tätä tärkeää kohtaamistyötä.”

Kattelus on myös Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n ensimmäinen varapuheenjohtaja.

”Henkisesti olen aina töissä, tämä on elämäntapatyö”, summaa pääluottamusmies Kattelus.

Pitkäaikaisia työntekijöitä huomioitiin

Ihmisiä pöydissä kaupungintalon juhlasalissa.

Kaupungintalolla juhlistettiin perjantaina lähes sataa työntekijää, joilla on takanaan 30 tai 40 vuoden ura kaupungin palveluksessa.

Oulun kaupunki huomioi perjantaina pitkäaikaisia työntekijöitään 30- ja 40-vuotisesta palvelusajasta kaupungintalon juhlasalissa.

Huomionosoitukseen oikeutettuja oli yhteensä 190, joista 30-vuotinen palvelus oli 98 henkilöllä ja 40-vuotinen 92 henkilöllä. Työntekijällä on ollut mahdollisuus valita huomionosoitukseksi Suomen Kuntaliiton ansiomerkki, lahjakortti tai osoittaa huomiointi eettiseen lahjaan.

Ohjelmassa oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Husson tervetuliaispuhe, huomionosoitusten jako, ansiomerkin saaneen päiväkodin johtaja Eeva-Liisa Vilmin puhe sekä  konservatorion ammattiopiskelijoiden Matilda Paakinahon (huilu) ja Raisa Ala-Saarela (piano) musiikkihetki.