Oulun Veden eläkkeelle siirtyvä johtaja Jouni Lähdemäki: Hyvässä työyhteisössä on voimaa

Eläkkeelle jäävä Oulun Veden johtaja Jouni Lähdemäki on tyytyväinen Oulun Veden asiakastyytyväisyyskyselyiden tulosten huimasta parantumisesta ja elintärkeiden strategisten hankkeiden etenemisestä. Kuva: Sanna Krook / arkisto

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Lea Ansamaa

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lokakuun lopussa eläkkeelle siirtyvä Oulun Veden johtaja Jouni Lähdemäki on saanut koko työuransa tehdä juuri sitä työtä, johon hän sai nuorena koulutuksen. Ja mikä parasta, hän on myös viihtynyt vesihuoltoalalla.

”Minulla on rakennusalan diplomi-insinöörikoulutus Oulun yliopistosta ja erikoistuin vesihuoltotekniikkaan. Tein opinnäytetyönkin siltä alalta, joten työurani on pääosin suuntautunut juuri niihin tehtäviin, joihin kouluttauduin. Oulun yliopistossa rakennustekniikan osastolla vesihuollon erikoistuminen oli hyvä valinta ja siellä oli hyvät opettajat. Pidin todella opiskelusta”, Jouni Lähdemäki kertoo.

Jo teekkarina Lähdemäki meni oululaiseen konsulttifirmaan, Suunnittelukolmioon, jossa hän työskenteli noin 15 vuotta.

”Minulla oli myös kosketus Oulun kaupunkiin opiskeluvuosilta, sillä olin kesätöissä Oulun kaupungin rakennusvirastossa. Tein diplomityön vesijohtoverkon mallinnuksesta ja vesitornin sijaintipaikkavertailusta. Lopulta nykyinen Maikkulan vesitornin paikka määriteltiin diplomityössäni.”

Itse asiassa Lähdemäen kosketus vesialaan oli vieläkin kauempaa, sillä hän työskenteli lukiolaisena pari kesää Ylivieskan vesiosuuskunnalla, jossa hän teki vesihuoltolinjojen pohjatutkimuksia ja linjaussuunnittelua.

”Tämä antoi ensimmäisen kosketuksen alaan. Isäni opetti minulle vaaituskoneen käytön, joten pystyin tekemään vaaituksia jo kesätöissä”, hän kertoo.

Strategisista hankkeista haasteita

Oulun Vedelle Jouni Lähdemäki tuli vuonna 1998, aluksi projektipäälliköksi ja sitten verkostopäälliköksi.

Viimeisten 16 vuoden johtajakauden suurimpia haasteita ovat olleet strategisten hankkeiden läpivienti, joihin on liittynyt poliittista vastustusta ja muita haasteita. Myös kuntaliitoksen valmistelu ja sen tuomat muutokset viiden vesilaitoksen yhdistämisessä olivat iso työ. Näiden lisäksi teknisiä haasteita on ollut esimerkiksi lietteen käsittelyssä Taskilassa. Paineiden keskellä Lähdemäki on kuitenkin aina ollut työssään rauhallinen ja ottanut asiat asioina.

”Liikunnalliset harrastukset, kuten hiihto, ovat olleet tärkeitä paineiden purkamisessa. Työ opettaa ja paksuntaa nahkaa, mutta perhe on varmasti nähnyt, kun on ollut paineita”, hän toteaa.

Asiakkaille suunnatun vuotuisen asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset ovat parantuneet huimasti, mikä on osoitus Oulun Veden onnistumisista.
Jouni Lähdemäki

Hyvässä työyhteisössä on myös voimaa, ja Lähdemäen mukaan osaavat työkaverit ja yhteistyö eri tahojen kanssa ovatkin olleet työssä ehdottomasti parasta.

”Onnistuneet rekrytoinnit ja hyvä yhteistyö ovat mahdollistaneet sen, että olemme saaneet projekteja maaliin ilman erityisiä lisäkuluja. Olen ylpeä tiimeistä ja saavutuksista. Asiakkaille suunnatun vuotuisen asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset ovat parantuneet huimasti, mikä on osoitus Oulun Veden onnistumisista.”

Vesihuoltoala digitalisoituu

Vesihuoltoalan tulevaisuus on työntekijöiden näkökulmasta turvattu: vettä tarvitaan aina. Sen sijaan kyberturvallisuus ja digitaalisuus ovat alalla kasvussa.

”Automaatio ei vielä ole mennyt niin pitkälle, että henkilöresursseja olisi voitu merkittävästi säästää, mutta se askel on varmasti edessä. Digitaalinen murros on suuri. Vesihuoltoalalla se tarkoittaa esimerkiksi etäluettavia mittareita ja sähköisten palveluiden kehittämistä, mitä on toki jo tehty paljon.”

Hintan laajennus on elintärkeä Oulun kaupungille, erityisesti vihreän siirtymän ja veden tarpeen kasvaessa. Vanhojen laitosten saneeraus on myös välttämätöntä, mutta laajennus on tehtävä ensin.

Suurimmiksi haasteiksi tulevaisuuteen Lähdemäki lukee kuitenkin strategiset hankkeet, kuten vedenhankintaan liittyvä Viinivaara-hankkeen sekä Hintan vesilaitoksen laajennuksen. Molemmissa on ollut valituksista johtuneita viiveitä, jotka ovat pitkittäneet hankkeiden läpivientiä. Näitä ei kuitenkaan voi siirtää.

”Hintan laajennus on elintärkeä Oulun kaupungille, erityisesti vihreän siirtymän ja veden tarpeen kasvaessa. Vanhojen laitosten saneeraus on myös välttämätöntä, mutta laajennus on tehtävä ensin”, toteaa Lähdemäki.

Henkilöstön jaksaminen on myös iso kysymys. On tärkeää varmistaa työolosuhteet ja se, että osaavaa työvoimaa on riittävästi ja että opiskelijoita tulee alalle harjoitteluun ja kesätöihin.

”Vesihuolto on monipuolinen ja rikas ala, ja suosittelen sitä lämpimästi. Meillä on vastuu ottaa opiskelijoita ja perehdyttää heidät alaan. Tämä on vaatinut myös yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Tarvitsemme muun muassa talouden hallinnon, vesihuoltotekniikan, rakentamisen, sähkö- ja automaatio-osaamisen, tietoliikenneosaamisen ja prosessitekniikan taitajia.”

Kesämökkeilyä ja liikuntaa luvassa

Eläkkeelle Lähdemäki kertoo siirtyvänsä rauhallisin mielin.

”Aikansa kutakin. Tämä on iso muutos, mutta olen valmistautunut siihen jonkun aikaa. Olisin voinut jo viime vuonna jäädä eläkkeelle, mutta halusin nähdä Viinivaaran pohjavesipäätöksen. Onneksi se tuli vuodenvaihteen tienoilla. Sen jälkeen ilmoitin nopeasti kaupungin johdolle, että on aika vaihtaa kapulaa.”

Eläkkeelle jäämisen jälkeen Lähdemäki aikoo keskittyä kesämökin valmiiksi saattamiseen, lomailuun ja liikuntaan. Hiihtäminen jatkuu ja sen lisäksi Lähdemäki pelaa tennistä ja golfia sekä seuraa intohimoisesti urheilua. Uusille harrastuksille on aikaa ja lisäksi eläkkeellä on mahdollisuus matkustella.

”Omat lapset perheineen asuvat Oulussa, joten heitä näen säännöllisesti ja saan seurata lastenlasten kasvua. Työni puolesta olen saanut osaltani vaikuttaa kasvavan Oulun kehitykseen ja varmuudella mielenkiintoa riittää seurata kaupungin kehitystä jatkossakin.”