Oulun talk show osa 4: Opiskelijakuulumisia Oulusta
Oulun oman talk show'n neljännen jakson vieraina ovat ammattikorkeakoulun ja yliopiston opiskelijat Anni Hurtig ja Timo Veijola.
Timo Veijolalle Oulu on ollut alusta asti luonteva valinta opiskelupaikkakunnaksi. Hän päätyi veljensä jalanjäljissä opiskelemaan konetekniikkaa.
”En hirveästi edes miettinyt muualle hakemista, kun olen Oulussa aina asunut.”
Anni Hurtig punnitsi myös muita vaihtoehtoja, mutta päätyi lopulta Oulun ammattikorkeakouluun.
”Mietin mikä olisi käytännönläheinen homma, jossa saisi olla tekemisissä suomen kielen kanssa ja ajattelin, että journalismi voisi olla mielenkiintoista. Siinä sitten kypsyttelin ajatusta ja kun hyvä ystäväni aikanaan haki ja pääsikin opiskelemaan Oamkille medianomiksi, seuraavana vuonna menin itse perässä.”
Oma formulatiimi
Oulun yliopistolla konetekniikan opiskelun eduiksi Veijola mainitsee erityisesti uniikin, suuren konepajan, jossa opiskelijat saavat toteuttaa omia projektejaan halutessaan.
”Luennoilla voi suunnitella jotain, minkä voi toteuttaa myös oikeasti. Siinä myös oppii paljon.”
Yliopistolla on oma formulatiimi, jonka varikko on konepajan vieressä.
”Täytyy sanoa, että oma tiimimme on ehkä Suomen paras. Meillä meni Itävallan kisoissa erittäin hyvin”, Veijola kehaisee.
Kehuja satelee
Hurtig pitää omassa alassaan erityisesti yhteisöllisestä ilmapiiristä.
”Kulttuurin porukkaa on loppujen lopuksi tosi vähän. Kaikki tuntevat toisensa ja yhteishenki on hyvä.”
Opinnot Oulussa sujuvat mukavasti ja molemmat ovat viihtyneet hyvin.
”Olen ollut älyttömän tyytyväinen. Ei ole ollut oikeastaan mitään semmoista, mikä opinnoissa olisi tuntunut turhalta tai epämiellyttävältä. Käytännönläheinen tekeminen on ollut mulle tosi hyvä tapa oppia”, Hurtig toteaa.
Opinnoista eväät työelämään
Hurtig on päässyt töissään tekemään kaikenlaista radiojuontamisesta ja podcastin äänittämisestä aina nettiin kirjoitettaviin uutisjuttuihin.
”Koen, että työelämään on ollut hirveän hyvä valmius. Työelämälähtöisyys on ollut yksi opintojemme parhaista piirteistä.”
Myös Veijola on työllistynyt hienosti oman alansa hommiin.
”Joka vuosi olen saanut töitä ja ura on edennyt mukavasti. Mielestäni on ollut kohtuu helppoa saada mielenkiintoisia töitä.”
Koulutusmaailmassa on tapahtunut viime vuosina paljon muutoksia ja koronakevät on opettanut löytämään myös uusia keinoja koulutuksen toteuttamiseen.
Moniosaaminen on tulevaisuutta
Hurtig uskoo, että tämän vuoden poikkeustilalla on vaikutusta opiskeluun myös tulevaisuudessa.
”Kun on huomattu, kuinka hyvin etäyhteydet toimivat ja kun monissa oppilaitoksissa on tilojen suhteen ongelmia, niin etäopetusmahdollisuudet ovat hyvä lisä. Pelkkään epäopetukseen siirtyminen ei ole ideaali tilanne, mutta varmasti etämahdollisuuksia tullaan jatkossa hyödyntämään entistä enemmän.”
”Uskon, että jonkin tietyn alan paperit eivät merkkaa enää jatkossa samalla tavalla kuin ennen, vaan tärkeämpää on se, mitä muuta on tehnyt ja mitä omaan tutkintoonsa sisällyttää. Tutkintoa voi räätälöidä oman mielen mukaan aika paljon erilaiseksi”, Veijola puolestaan pohtii.
Oululainen opiskelijayhteisö heräilee syksyä kohden
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu yhdistyivät tänä vuonna suurilta osin samoihin tiloihin. Samalla Linnanmaalle syntyi Suomen suurin korkeakoulujen sisäkampus, jossa opiskelee parhaimmillaan 20 000 opiskelijaa. Yhteiskampus nähdään opiskelijanäkökulmasta mahdollisuutena.
”Näen yhteiskampuksessa suuren mahdollisuuden. Amkkilaisilla on parempi kurssitarjonta yliopiston puolelle ja yliopistolaisilla taas on valinnanvaraa amkin puolelta. Se laajentaa mahdollisuuksia ja varmasti tulee kaventamaan kuilua korkeakouluopiskelijoiden välillä. Uskon, että yliopistolaisten ja amkkilaisten yhteishenki ja yhteisöllisyys lisääntyy yhteiskampuksen myötä”, Hurtig sanoo.
Oulu on opiskelijakaupunkina sopivan kokoinen ja eri alojen opiskelijoita on runsaasti.
”Normaalisti Oulussa näkee jatkuvasti opiskelijaelämää. Koko ajan on jotain, mitä voi tehdä opiskelun lisäksi; paljon iltarientoja, isoja tapahtumia, harrastetoimintaa, kerhoja sekä korkeakoululiikuntaa. Keskusta-alue on niin kompakti, että opiskelujen pyöriessä vähintään muutaman kerran viikossa näkee iloisesti kulkevaa haalarikansaa puistoissa ja jonottamassa eri paikkoihin. Oulussa meininki on aika opiskelijalähtöistä, täällä on paljon kaikenlaista opiskelijoille.”
Veijola on samoilla linjoilla:
”Täällä on hyvä yhteishenki. Paljon poikkitieteellistä, yhteistä tekemistä ja saa olla tekemisissä monen alan opiskelijoiden kanssa laajasti. Semmoista en ole nähnyt samassa mittakaavassa muissa Suomen yliopistoissa.”
Katso Oulun talkshow’n uusin jakso osoitteessa talkshow.oulu.com ja kuulet, millainen paikka Oulu on asua opiskelijoiden näkökulmasta. Jaksossa lisäksi kenttäreportterimme Iiro Insinööri vierailee Nokialla.