Oulun taidekoulun tanssilinja esiintyy kevään näytöksissä Ystävyyden sillalla
Ystävyyden sillalla esiintyy kaksi kokoonpanoa Oulun taidekoulun tanssilinjan oppilaita. Kuvat: Anne Laurila
Oulun taidekoululla tanssiryhmiä löytyy yhdeksästä eri tanssilajista, showjazzista hiphopiin ja baletista breikkiin, tanssin innostamia harrastajia ryhmissä käy liki 250 lasta tai nuorta. Taiteen perusopetusta taidekoululla annetaan 3 – 21-vuotiaille, joten tanssiryhmienkin ikähaarukka on lavea. Nuottasaari-talon tanssisalissa käy kuhina, kun eri ikäryhmät valmistautuvat viimeiseen kenraaliharjoitukseen. Kukin opettaja on tehnyt koreografiat itsenäisesti opettamiensa ryhmien kanssa, mutta teema on yhteinen: ystävyys sen eri muodoissa, iloineen ja suruineen.
“Opettajana saa olla kyllä todella tyytyväinen, kun katsoo tätä kuhinaa. Osa esiintyy ensimmäistä kertaa, osalla on ollut koronan vuoksi miltei kolme vuotta taukoa esiintymisestä. Silti he ottavat lavan haltuun mestarin elkein, vaikka ovatkin esiintyjistä nuorimmat! Itsekin ihan herkistyy, kun katsoo tätä esiintymisen riemua”, iloitsee taidekoulun tanssilinjan vastaava opettaja Tiina Andersin.
“On meiltä tietoinen valinta, että tänä vuonna esitys on konserttimainen, eli ei ehkä niin tarinallinen teos, kuin mitä taidekoululta aikaisemmin on totuttu näkemään. Koska vielä eletään tällaista koronan varjostamaa aikaa, olemme jättäneet esityksistä tarinalliset elementit – tanssijoiden puheroolit tai vieraat teatteriryhmistä. Kukin tanssiryhmä esiintyy siten omanaan”, Andersin jatkaa.
Vuodesta 1999 Oulun taidekoululla tanssia opettaneena Andersin on kehittänyt ohjelman ja koreografian, jos toisenkin.
“Onhan tässä yli 20 vuodessa ehtinyt pyörittää tuhansia oppilaita ja satoja koreografioita, joten välissä on ollut luomisen tuskaa, se on myönnettävä. Yhdessä mietimme aina teemat ja siihen kaikki tanssin opettajat osallistuvat. Kun teema löytyy, hoksaa itsekin, millaisen koreografian aiheesta voisi omien oppilaiden kanssa tehdä”, Andersin pohtii.
Ystävyyden sillalta löytyy ystävyyden monet puolet: kirjeystävät, pehmoleluystävät, ystävien juorut tai se, kun ei ole ystävää.
Monipuolisia teoksia
Intensiiviryhmällä tanssitunteja saattaa olla viisikin kertaa viikossa Oulun taidekoululla eri opettajien vetämänä. Tanssia useamman tunnin viikossa treenaaville esiintymisrepertuaari lavalla onkin monipuolinen. Ystävyyden sillassa yksi tanssija voi osallistua useampaan teokseen ja esittää varsin monipuolisesti erilaisia tanssilajeja.
“Intensiiviryhmästä tanssijoilla on lavalla perinteisiä balettiesityksiä, mutta erilaisissa kokoonpanoissa on sitten hyvin erilaisia esityksiä, esimerkiksi opettajakollegan ryhmälle tekemä show jazz –koreografia. Esiintymään pääsee siis todella monipuolisesti ja teoksissa on tunneskaalan koko kirjo esillä”, Andersin toteaa.
Taidekoulun tanssiryhmien kevätesitykset rullaavat keskiviikosta sunnuntaihin, mutta vielä ei tanssilinjan vastaava opettaja pääse kesälomalle.
“Ensi viikolla on nuoret estradilla –esitykset Valveella kolmena iltana. Kyseessä on sirkuksesta, tanssista ja teatterista syventävissä opinnoissa olevien opiskelijoiden, eli lukioikäisten, esitykset. He ovat tehneet opintoihinsa liittyvän lopputyöesityksen, jotka ovat tapahtumassa pääosassa. Lisäksi Valveella on esiintymässä useita jo opiskelussaan pidemmälle edenneiden tanssiesityksiä”, Andersin kertaa tulevaa esityskalenteria.
“Sen jälkeen oppilaat pääsevät kesälomalle, mutta itse lähden intensiiviryhmän kanssa Kuopioon, heidät on valittu sinne esiintymään, eli esitysputki jatkuu vielä kesäkuullakin”, Andersin naurahtaa.
Kevät on siis tanssinopettajille esitysten täyteinen. Kun tanssiryhmät valmistautuvat kenraaliharjoituksista varsinaiseen esitykseen, on opettajan oltava korvat tarkkana, sillä ihan kaikilla oppilailla on juuri ennen h-hetkeä opettajalleen paljon asiaa. Puoli tuntia ennen ensi-iltaa, harjoitussalista 1 kuuluukin päällimmäisenä iloinen puheensorina ja Tiina-opettajan kutsuhuudot.
Haku Oulun taidekoulun kaikkiin ryhmiin avautuu 18. toukokuuta. Lisätietoa Oulun taidekoulun sivuilta.