Oululainen Anniina Kopperoinen ohjaa huoltamaan koirien tassuja – pakkanen, asfaltti ja hiekoitus pistävät tassut koville

Anniina Kopperoinen pitää hyvää huolta borderterrieri Simban tassuista, ja toivoo, että muutkin koiranomistajat havahtuisivat kiinnittämään huomiota tassujen kuntoon. Kuvat: Henna Saarenketo

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuonna 2017 oululainen Anniina Kopperoinen valmisti luonnontuotteista omalle koiralleen tassuvahan, joka toi avun tassujen haavaumiin ja ihon ohenemiseen. Nyt Kopperoisen LowePaws-tassuvaha löytyy lukuisista myymälöistä Suomessa ja ulkomailla. Kopperoinen haluaa työllään lisätä tietoisuutta tassujen hyvinvoinnin tärkeydestä ja opastaa ihmisiä hoitamaan lemmikkiensä tassuja ennaltaehkäisevästi.

LovePaws-tassuvahan kehittäjä Anniina Kopperoinen haaveili jo lapsena yrittäjänä toimimisesta, mutta tie yrittäjyyteen avautui tapahtumasta, jossa hänen ensimmäisellä koirallaan oli kirjaimellisesti tassunsa pelissä. Kopperoisen rottweiler Ninja sai pellolla juostessaan haavoja ja nirhaumia tassuihinsa, ja huolehtivainen omistaja lähti etsimään koiralle parasta mahdollista hoitokeinoa.

”Tajusin sillä hetkellä, ettei oikein missään kirjoissa tai tutkimuksissa puhuttu tassujen hoidosta, tai mitä asioita omistajien pitäisi tarkkailla. En minäkään ollut kiinnittänyt tassuihin sen kummempaa huomiota, ennen kuin Ninja alkoi nuolla niitä rajusti”, Kopperoinen kertoo.

Kopperoinen kävi läpi erilaisia markkinoilla olevia tassuvahoja, mutta ei vakuuttunut niiden sisällöstä.

Ajattelin, että tästähän voisi olla apua muillekin, ja tässä minulla on tuote ja mahdollisuus omaan liiketoimintaan.
Anniina Kopperoinen

”Olen allergisten ihoreaktioiden vuoksi valmistanut jo pitkään itselleni luonnonkosmetiikkatuotteita, joten ajattelin, että voisin yrittää tehdä myös Ninjalle tassuvahan mahdollisimman puhtaista ainesosista. Ensimmäinen versio toimi tosi hyvin, ja parissa päivässä tassut olivat kunnossa, Kopperoinen kertoo.

”Ajattelin, että tästähän voisi olla apua muillekin, ja tässä minulla on tuote ja mahdollisuus omaan liiketoimintaan. Jos elämässä jotain haluaa saavuttaa, niin jostain on aloitettava”, hän lisää.

Laatu edellä, tietoa lisäten

Tassuvahan ensimmäinen versio syntyi Kopperoisen keittiössä, mutta tuoreelle yrittäjälle oli alusta saakka selvää, että tuote tarvitsee oman valmistajan. Hänelle on myös tärkeää, että tuotteessa käytetään pelkästään laadukkaita ainesosia, joissa on luonnon ominaisuudet tallella.

”Olen halunnut tällä tavalla positiivisesti protestoida, ettei kaikkea tarvitse tehdä pelkästään raha edellä laadusta tinkien”, Kopperoinen toteaa.

Hyvä valmistaja löytyi Lempäälästä, ja pian Kopperoisella oli käsissään myymistä vaille oleva tuote ja ajatuksissa visio, jota lähteä viemään eteenpäin.

”Kiersin myymälöitä, messuja, tapahtumia, koiranäyttelyitä ja olin yhteyksissä eri rotuyhdistyksiin. Kävelin liikkeisiin henkilökohtaisesti ja kerroin tarinani ihmisille aina uudelleen ja uudelleen. Siitä se tunnettuus ja tiedon leviäminen alkoi pikkuhiljaa lisääntyä”, hän kertoo.

Nainen pitelee koiran tassuja.

Anniina Kopperoisen mukaan riippuu paljon koirasta, koirasta, rodusta ja tassujen kunnosta, millaisia olosuhteita tassut kestävät.

”Pyrin siihen, että yhä useampi ihminen havahtuisi miettimään tassujen hyvinvointia. Tassut ovat koiralla se osa, joka osuu koko ajan maahan, ja jos niissä on halkeamia, haavoja tai ohentunutta pintaa, se voi olla koiralle kivuliasta ja altistaa erilaisille bakteeri-infektioille”, Kopperoinen muistuttaa.

Säät ja maastot haastavat tassuja

Suomea kiertäessään Kopperoinen huomasi, että suhtautuminen tassujen hyvinvointiin jakautuu kahtia. Osa koiranomistajista etsii aktiivisesti apua koiriensa tassuongelmiin, kun taas osa ei pidä tassujen hoitamista mitenkään oleellisena asiana. Kopperoiselta kysytään välillä, miksi koirien tassuja tarvitsee hoitaa, kun sudetkin juoksevat metsissä ilman, että joku tarkistaa ja voitelee niiden käpäliä.

”Sudet elävät metsissä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Jos sudet tuotaisiin kaupunkiin hihnan päähän kulkemaan kuumaa asfalttia pitkin tai suolatuille ja hiekoitetuille teille, kyllä niidenkin tassut kuluisivat”, Kopperoinen toteaa.

”Riippuu tosi paljon koirasta, rodusta ja tassujen kunnosta, millaisia olosuhteita tassut kestävät. Kuluneet tassut avautuvat helposti, kun taas joustava ja vahva iho kestää paremmin kulutusta”, hän lisää.

Nainen kyykyssä koiran kanssa syksyisessä maisemassa.

”Voisin nyt tehdä tätä työtä missä vain, ja kaikista maailman paikoista olen päätynyt Ouluun, enkä vaikka Balille”, Anniina Kopperoinen sanoo nauraen.

Kopperoisen mukaan asfaltti, kuumuus, pakkaset, hiekoitus, sora ja suolaus aiheuttavat koirille erityisesti anturoiden ihon ohenemista.

”Kuivuus ja kovettumat ovat helppoja tunnistaa, mutta anturan kuluminen ohenemalla voi jäädä huomaamatta. Kun iho lähtee ohenemaan, se tuntuu aivan sileältä. Anturaa painaessa koira voi kuitenkin aristaa tassua, mikä on selvä merkki kulumisesta”, Kopperoinen kuvailee.

”Kun antura kuluu ohenemalla, sen keskelle ilmestyy länttejä. Pahimmillaan iho kuluu kokonaan pois ja tassu menee vereslihalle. Näin käy usein kesäisin, jos koira on kävellyt paljon kuumalla asfaltilla”, hän lisää.

Kohti kansainvälisiä markkinoita

Tällä hetkellä LovePaws-tassuvahan jälleenmyyjiä löytyy Suomen lisäksi Ruotsista, Norjasta, Slovakiasta ja Ranskasta. Kopperoisen tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu kansainvälisten markkinoiden kasvattaminen.

”Haluan myös saada tietoa tassujen ohenemisesta alan kirjallisuuteen, blogeihin ja medioihin ympäri Eurooppaa”, Kopperoinen sanoo.

Suuret suunnitelmat eivät Kopperoista pelota. Hän oli 22-vuotias perustaessaan oman yrityksen ja on siitä lähtien opiskellut sen, mikä on ollut tarpeellista liiketoiminnan eri vaiheissa. Hän haluaa omalla esimerkillään kannustaa ihmisiä kurkottamaan kohti omia tavoitteita ja unelmia.

”Päätin heti alussa, että haluan rakentaa liiketoiminnan, jota pystyn johtamaan rantatuolissa istuen. Muutama vuosi sitten se toteutui, kun sain tuotteille toimittajan. Voisin nyt tehdä tätä työtä missä vain, ja kaikista maailman paikoista olen päätynyt Ouluun, enkä vaikka Balille”, Kopperoinen nauraa.

”Kun mikään ei ole tullut valmiina, on ollut myös mahdollisuus kohdata haasteita omassa itsessään. Ajattelen, että ihmisen ainoat rajoitteet ovat omassa päässä. Jos jotain oikeasti haluaa, se on myös mahdollista”, hän lisää.

Fakta

Anniina Kopperoisen ohjeet koirien tassujen hoitoon

  1. Pidä tassukarvat siistinä ja kynnet hyvässä kunnossa.
  2. Tassut kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti ulkoilun jälkeen, ettei niihin jää likaa tai kosteutta muhimaan.
  3. Tarkista tassujen kunto usein, niin opit huomaamaan muutokset.
  4. Mikäli anturat aristavat kosketusta ja niihin ilmestyy länttejä, voi kyseessä olla ihon oheneminen.
  5. Terveen anturan iho on vahva ja kimmoisa eikä siinä ole haavoja tai halkeamia. Huomioi myös anturoiden reunat. Kovettuneet reunat halkeilevat helposti.
  6. Iho varpaiden väleissä tulee olla vaalea, vaaleanpunainen tai harmahtava. Helottavan punainen väri voi olla merkki ihon ärtymisestä.
  7. Pakkaskeleillä tassujen ihon tulee olla kunnossa, jotta koiran lämmönsäätely toimii normaalisti. Karheus tarkoittaa, että ihon pinta on rikki, mikä voi altistaa paleltumille.
  8. Säännöllinen tassujen vahaaminen hoitaa, suojaa ja vahvistaa anturoita ja ihoa varpaiden välissä. Ennaltaehkäisy on helpoin ja paras hoitokeino.