Oulu Pride on edistänyt tasa-arvoa jo 25 vuotta
P niin kuin Pride on ylpeyden aihe Oula Kuokkaselle (vas.), Martu Väisäselle ja Reeta Sotaniemelle. Kuvat: Anne Laurila
Oulu Priden tuottaja Martu Väisäselle elokuun ensimmäisestä viikosta on muodostunut rakas, mutta työntäyteinen rupeama, jonka aikana ei kannata laskea työtunteja. 25. vuoden aikana Oulu Pride on kasvanut tapahtumana, mikä tarkoittaa monipuolista työsarkaa tapahtuman tuottajalle ja lukuisille vapaaehtoisille, joiden avulla Pride-viikon tapahtumatarjonta rakentuu.
“Onhan tämä aivan hullua välillä – ja hullun hauskaa! Saan tehdä mukavien ihmisten kanssa töitä ja sellaisen asian eteen, joka itselleni on tärkeää. Työmäärä on valtava, mutta teen tätä rakkaudesta ihmisoikeuksiin”, Väisänen vakuuttaa.
Vaikka tapahtumatuottajan työ on jatkuvaa tulipalojen sammuttelua, on Väisänen melko varma, että alkavalla viikolla aletaan rakentamaan jo ensi vuoden tapahtumaa.
“En ole vielä luvannut mitään, mutta uskon, että ensi vuonna olen jälleen tapahtumaa tuottamassa. Minulle on tietysti vuosien saatossa kertynyt paljon verkostoja, joiden avulla tapahtumaa on helppo rakentaa – ja aina Priden jälkeen tulee tunne, että tämän voisi tehdä ensi vuonna vielä paremmin”, Väisänen naurahtaa.
Pohjoisen suurin Pride
Oulu Pride rakentuu alle kymmenen aktiivijäsenen ja vajaan 60 vapaaehtoisen voimin. Tarkkaa vertailua ei ole, mutta Väisänen uskoo, että Oulun Pride on Helsingin jälkeen yksi suurimmista sateenkaariväen tapahtumista. Viime viikolla vietetty Oulu Pride on ainakin Oulun historian suurin.
“Kussakin kaupungissa pride-tapahtuma rakentuu alueen omista lähtökohdista. Tuottajilla on löyhä verkosto, mutta mitään tiivistä yhteydenpitoa tai vertaistukea ei ole – paljon riippuu myös siitä, kuinka paljon alueelta löytyy aktiivisia vapaaehtoisia. Oulu Pride on siis hyvin paljon minun ja meidän porukkamme näköinen. Tämän vuoden Pride on suurin, mitä Oulussa on tähän asti tehty”, Väisänen toteaa.
Oulu Priden ominaispiirre on ilmaiset tapahtumat ja ohjelman runsas tarjonta myös nuorille.
“Periaatteeni on, että suurin osa Oulu Priden tapahtumista on ilmaisia, jotta kynnys osallistumiseen olisi mahdollisimman matala. Maailmalla pride-tapahtumat ovat isoja ja upeita, mutta myös todella kaupallisia. Tukholmassa pride-puistoon maksaa sisälle – sellaista en Ouluun haluaisi”, Väisänen pohtii.
Arvot eivät ole kauppatavaraa
Oulu Priden mahdollistaa lukuisat sponsorit ja yhteistyökumppanit, mutta kumppanuuksia neuvoteltaessa Oulu Pride pitää myös huolen siitä, että yhteistyökumppani allekirjoittaa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon omassa toiminnassaan.
“Pride yhteistyökumppanuus tuo myös vastuuta – ei riitä, että yritys toitottaa yhdenvertaisuuden puolesta viikon ja kohtelee vähemmistöjen edustajia huonosti muutoin. On yrityksiä ja toimijoita, joiden kanssa emme lähde tekemään yhteistyötä, koska meille yrityksen toiminta ja arvot eivät näyttäydy yhdenvertaisuutta edistävänä toimintana”, Väisänen huomauttaa.
Oulun kaupunki on yksi Oulu Priden pitkäaikaisemmista kumppaneista ja tänäkin vuonna kirjastolla, teatterilla ja kulttuuritalo Valveella oli monipuolinen ohjelmatarjonta Pride-viikolle. Tapahtuma jalkautui tänä vuonna katukuvaan myös Valkeassa.
“Arina ja Kauppakeskus Valkea lähtivät mukaan Oulu Prideen tänä vuonna, mistä olemme iloisia. Olemme saaneet palautetta, että Pride voisi näkyä enemmän viikon aikana katukuvassa ja Valkea on ehdottomasti sellainen kaupunkitila, jossa Priden on hyvä näkyä ja kuulua”, Väisänen iloitsee.
Asenteita muutetaan aste kerrallaan
Kaikkinensa Väisänen on tyytyväinen, miten asenneilmapiiri on muuttunut 25. vuodessa Oulussa tasa-arvoisemmaksi ja yhdenvertaisemmaksi, vaikka vielä riittää työsarkaa.
“Asenteiden muutos tapahtuu lainsäädännön kautta. Kun laki muuttuu, ihmisten asenteet muuttuvat perässä. Esimerkiksi homoseksuaalisuuden kuvaus mediassa muuttui, kun vuonna 1999 purettiin kehotuslaki – siihen asti elokuvissa ja tv-sarjoissa homoseksuaalisuuden kuvaus oli ollut rangaistavaa”, Väisänen muistuttaa.
Oulusta löytyy silti soraääniä Oulu Pridea vastaan, sillä kesäkuussa jätettiin valtuustoaloite, jossa esitettiin, että Oulun kaupungin tulisi luopua yhteistyökumppanuudesta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen paikallisessa Pride-tapahtumassa. Aloitteelle Väisänen hymähtää.
“Haluaisin tavata kaikki valtuustoaloitteen allekirjoittaneet henkilöt ja keskustella heidän kanssaan, mikä Oulu Pridessa heitä pelottaa. Pride ei ole uhka perinteisille perhearvoille. Kaikilla meillä ihmisillä on samat perustarpeet: halutaan tulla nähdyksi, halutaan olla turvassa, halutaan rakastaa ja olla rakastettuja. Pride ei ole keneltäkään pois, päinvastoin”, Väisänen toteaa.
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala vahvistaa, että kaupunki on sitoutunut yhdenvertaisuuden edistämiseen.
”Oulussa jokainen voi ja saa olla oma itsensä tuntematta itseään turvattomaksi. Jokainen meistä on yhdenvertainen. Oulussa on sitouduttu tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen asettamalla palveluja ja toimintaa koskevia tavoitteita toimialakohtaisesti kaupunginhallituksen hyväksymän suunnitelman mukaisesti”, Laajala toteaa.