Ompeluateljeen avannut Elina Puotiniemi-Joki: Oulussa ollaan tiedostavan kulutuksen aallonharjalla

Elina Puotiniemi-Joki on huomannut, että moni asiakas haluaa pitää hyvää huolta vaatteistaan, ja tuovat ne mieluummin korjaukseen kuin ostavat uutta. Kuvat: Henna Saarenketo

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Elina Puotiniemi-Joki teki unelmistaan totta ja avasi syyskuussa oman ompelimoateljeen Oulun keskustaan. Hän on iloinen oululaisten vahvasta halusta tukea kestävää kehitystä ja tehdä muutoksia kulutustottumuksiin. Jutun lopusta löytyy viisi ammattilaisen vinkkiä, joiden avulla voi ottaa askeleita kohti tiedostavampia valintoja.

Aikana, jolloin kadut hiljenivät ja keskustan kauppojen kuhina hiipui hetkellisesti, yksi oululainen lisäsi vauhtia ja teki niin kuin sydän sanoi. Koronasulkujen aiheuttama välitila sai Elina Puotiniemi-Joen miettimään, mitä hän oikeasti haluaa elämässään tehdä. Vaatetus- ja taidealan opinnot olivat sytyttäneet palon käsityöläisyyttä kohtaan, mutta oman alan työpaikan löytyminen oli haastavaa.

Ajatus ompeluateljeesta ja itsensä työllistämisestä alkoi nousta yhä useammin mieleen, ja vuonna 2021 rohkea nainen perusti oman yrityksen. Vaikka menestyminen oli epävarmaa, hyppy tuntemattomaan kannatti. Kaksi vuotta myöhemmin, syksyllä 2023, Puotiniemi-Joki sai avata Saaristonkatu 3:n oven, teipata nimensä ikkunaan ja aloittaa uuden aikakauden elämässään.

”Mietin kyllä, että onko aivan hullu ajatus lähteä pyörittämään kivijalkaliikettä, mutta halu elää omien arvojen mukaan ja edistää kestävää kehitystä johti minut tähän ammattiin.”

Nainen pitelee käsissään koristeellista aamutakkia, jonka on itse valmistanut.

Elina Puotiniemi-Joki harrastaa burleskia, ja kertoo valmistavansa mahdollisuuksien mukaan esiintymisasuja sekä itselleen että muille.

Oulun veti puoleensa

Alkujaan Kuivaniemeltä lähtöisin oleva Puotiniemi-Joki kävi kierroksen Torniossa opiskelemassa vaatetusalaa ennen kuin tiet kulkivat kouluaikana tavatun puolison kanssa Ouluun. Paikkakuntavalintaan vaikuttivat vahvasti positiiviset vierailukokemukset sekä kulttuurielämän rikkaus.

”Oulussa on todella toimiva kulttuurikenttä monelta eri kantilta katsottuna. Kävimme puolisoni kanssa ennen muuttamista täällä katsomassa keikkoja ja syömässä. Erityisesti kierrätyshenkeen sisustettu Tuba-ravintola jäi mieleen.”

”Oulu oli aivan selkeä valinta. Mieheni on musiikkialalla ja minä käsityö- ja taidealalla, joten täällä on meille molemmille omia juttuja. Nyt ollaan jo niin oululaistuneita, ettei haluta täältä enää mihinkään muualle.”

Puotiniemi-Joki tiesi jo opiskellessaan, että työllistyminen vaatealalle, muutoin kuin yrittäjänä, oli vaikeaa. Kun tie näytti nousevan pystyyn, hän kokeili töitä lasten parissa sekä henkilökohtaisena avustajana.

”Se oli tärkeää työtä. Koin kuitenkin, että luovat alat, ja erityisesti käsillä tekeminen on se, mikä on kaikkein lähimpänä omaa sydäntä. Kun pääsin opiskelemaan Limingan taidekouluun ja tekemisen palo syttyi jälleen, tiesin että nyt olen minulle tarkoitettujen asioiden äärellä.”

 

Nainen ompelukoneen äärellä,

Puotiniemi-Joki vinkkaa, että vaate kannattaa kunnostaa heti, kun tulee pieni repeämä tai muu vaurio. Silloin vaate on helppo korjata ja sen saa nopeasti takaisin käyttöön.

Puvustajaksi Työväen Näyttämölle

Puotiniemi-Joki sai taidekoulun opintojen aikoihin tilaisuuden tutustua teatterin tarpeistonhoitoon Oulun Työväen Näyttämöllä, ja muutaman näytelmän jälkeen hän löysikin itsensä myös puvustamon puolelta.

”Kun aloitin, en tiennyt ollenkaan mitä tarkoittaa teatterin tarpeisto. Minulla oli kuitenkin kova halu ja motivaatio oppia asioita, joten otin selvää. Ajattelin, että ihmiset näitä asioita tekee, joten kyllä minäkin voin oppia samalla tavalla kuin muut.”

Päättäväinen asenne on vienyt pitkälle ja Puotiniemi-Joki on toiminut teatterin projektikohtaisena puvustajana jo seitsemän näytelmän ajan. Monipuolinen työ tarjoaa jatkuvia kehitysmahdollisuuksia ja tukee ompelijan työtä.

”Näytelmissä käytetään hyvin erilaisia pukuja, joten kaikenlaista on saanut tehdä. Esimerkiksi tällä hetkellä ohjelmistossa olevassa Tenorit liemessä -näytelmässä nähdään 30-luvun miesten ja naisten vaatteita.”

Kun kaikki on helposti saatavilla ja halpaa, vaatetta ei osaa myöskään arvostaa.

Pikamuoti vääristää ajatuksia

Ennen oman ateljeen perustamista Puotiniemi-Joki työskenteli oululaisessa Nappikikka-yrityksessä ompelijana. Töitä riitti, mikä osaltaan rohkaisi ottamaan seuraavan harppauksen eteenpäin. Myös Oulussa vallitseva, kestävää kehitystä tukeva ilmapiiri antoi varmistusta uravalinnalle.

”Oululaiset ovat hyvin valveutuneita kuluttajia. Siitä kertoo esimerkiksi se, että vuodesta toiseen täällä kukoistavat kirpputorit, second hand -liikkeet, vaatelainaamo sekä suomalaiseen muotiin keskittyvä vaateyritys. Eihän niitä olisi, elleivät ihmiset niissä kävisi.”

Vaikka kuluttamisen kehityssuunnassa on tapahtunut selkeitä muutoksia kestävämpään suuntaan, on Puotiniemi-Joki edelleen huolissaan pikamuodin ja suurten vaateketjujen vaikutuksista ympäristöön, työoloihin ja asenteisiin.

 

Kun kaikki on helposti saatavilla ja halpaa, vaatetta ei osaa myöskään arvostaa.

”Halpamuoti vääristää ihmisten ajatuksia siitä, minkä arvoisia vaatteet oikeasti ovat. Jos joku paita maksaa kaksi euroa, sillä ei kateta edes materiaalikuluja. Myös ihmisen, joka tekee sen vaatteen, tulisi saada siitä palkkaa. Ne kaikki jutut isojen vaateketjujen huonoista työoloista ja mitättömästä palkasta ovat aivan tosia.”

”Kun kaikki on helposti saatavilla ja halpaa, vaatetta ei osaa myöskään arvostaa. Jos takista menee vetoketju rikki, voi tuntua helpommalta ostaa uusi takki kuin korjata vanha. Tämä ei kuitenkaan ole kestävää toimintaa.”

Nainen istuu nojatuolissa

Puotiniemi-Joki näkee tulevaisuudessa paljon mahdollisuuksia, kuinka hän voi yhdistää taiteen ja ateljeetoiminnan.

Haaveilua kuningattaren tuolissa

Saaristonkadun ateljee on Puotiniemi-Joelle valtakunta, jota hän saa kehittää oman mielensä mukaan. Hän kertoo vapauden olevan yksi parhaimmista yrittäjyyden myötä tulleista muutoksista.

”Minulle vapaus on elämän kantava voima. Saan olla ihmisenä juuri sellainen kuin olen. Se tunne ulottuu nyt myös omaan liiketoimintaan.”

”Lempipaikkani liikkeessä on ikkunan edessä oleva nojatuoli. Ystäväni muistutti, että se on kuningattaren tuoli, jossa minä voin istua kahvikupin kanssa suunnittelemassa tulevaa”, hän nauraa.

Puotiniemi-Joki kertoo taiteen tekemisen jääneen yrittäjyyden myötä taka-alalle, mutta tulevaisuudessa hänen teoksiaan saatetaan nähdä ateljeen seinillä, myyjäisissä tai pienissä näyttelyissä.

”Minulla on tapana lähteä rönsyilemään vähän joka suuntaan, mutta nyt haluan keskittää kaiken fokuksen ateljeen kehittämiseen. Rakastan kuitenkin sitä, että yrittäjänä saan työntää sormeni moniin eri tehtäviin, siitä tulee pystyvä olo.”

Yrittäjä kertoo asiakkaiden löytäneen ateljeen ja ovi on käynyt tiuhaan. Vaikka tulevaisuudesta ei voi koskaan olla varma, Puotiniemi-Joki ei anna sen häiritä.

”Ainahan voi tapahtua mitä vain, mutta otan vastaan sen mitä tulee. Ajattelen kuitenkin vahvasti niin, että jos jotain haluaa tehdä, sitä kohti kannattaa rohkeasti mennä.”

 

Fakta

Viisi tapaa tehdä kestäviä valintoja

  1. Pohdi omia kulutustottumuksia ja kyseenalaista, olisiko jotain parannettavaa.
  2. Tee ostos harkiten:  Mihin tarvitsen juuri tämän vaatteen, missä sitä käytän ja minkä vaatteiden kanssa sitä käytän?
  3. Korjaa ja huolla vaatteitasi niille kuuluvalla tavalla, näin vaatteen elinkaari pitenee.
  4. Vältä pikamuotia ja suosi kierrätettyjä- ja olemassa olevia vaatteita.
  5. Selvitä miten lahjoittaa vaatteet oikein kierrätykseen tai uusiokäyttöön.

Lue myös