Omaolo-palvelu voi auttaa vaivojen selvittämisessä
Valtakunnallinen palvelu Omaolo-palvelu tarjoaa ajasta ja paikasta riippumatonta sähköistä oireiden ja terveysongelmien arviointia. Palvelun kautta voi arvioida, tarvitseeko esimerkiksi polven vamma lääkärillä käyntiä tai riittävätkö kotihoito-ohjeet.
Omaolosta on tietyissä tilanteissa mahdollista varata aika ammattilaiselle.
Omaolo arvioi hoidon tarpeen
Oirearvioihin on valikoitu yleisiä vaivoja, jotka eivät ole vakavia eivätkä vaadi välittömiä hoitotoimenpiteitä. Palvelu on kohdistettu aikuisille.
Omaolossa voi myös arvioida onko oma tai läheisen elämäntilanne sellainen, että tarvitaan henkilökohtaista avustusta tai apua liikkumiseen kodin ulkopuolella.
”Omaolo antaa asiakkaalle tutkittua ja luotettavaa tietoa hänen vaivastaan ja ohjeita kotihoitoon. Se voi myös ohjata asiakkaan palveluihin. Omaolo esittää asiakkaalle kysymyksiä, joiden perusteella se arvioi hoidon tarpeen. Turvallisuus on tärkeää, joten aika herkästi asiakas ohjataan keskusteluun ammattilaisen kanssa”, Omaolon Oulun projektikoordinaattori Minna Tolonen kertoo
Omahoidosta pääsee Omaoloon
Kirjautunut asiakas voi tarkastella tekemiään oirearvioita kohdassa Suunnitelmat.
Kuluvan vuoden aikana Omaoloon on tulossa myös ennaltaehkäisevä hyvinvointitarkastus. Siinä voidaan tehdä sähköinen terveystarkastus.
”Jos Omaolo ohjaa asiakkaan Oulussa terveydenhuollon ammattilaiselle, he ovat tavoitettavissa vain virka-aikana. He käsittelevät illan ja yön aikana lähetyt oirearviot mahdollisimman pian. Ammattilainen vastaa pääsääntöisesti Omaolo-palveluun, mutta tarvittaessa voidaan asiakasta tavoitella puhelimitsekin. Tästä syystä palveluun kannattaa ilmoittaa omat yhteystiedot”, Tolonen kertoo.
Monelle jo tutusta Oulun Omahoito -palvelusta pääsee siirtymään Omaoloon. Omahoitoon tulee esimerkiksi koetuloksia ja muuta potilastietoa, kun sen sijaan Omaolo tarjoaa yleisempää tietoa vaivoista ja kotihoito-ohjeita.
Näin toimii Omaolo
- Mene verkkosivulle: www.omaolo.fi
- Valitse oirearvio tai palveluarvio. Palveluarvioita on kolme ja ne liittyvät omaishoitoon, kuljetuspalveluihin ja henkilökohtaiseen apuun. Oirearvioita on noin 15, niiden joukossa muun muassa hengitystietulehdus, virtsatietulehdus, seksitautiepäily, polven oire/vamma ja yleinen oirekysely.
- Vastaa palvelun kysymyksiin ja lähetä vastaukset.
- Palvelu antaa joko ohjeita kotihoitoon tai ohjaa kirjautumaan ja sen jälkeen sähköiseen neuvontaan tai ajanvaraukseen.
- Terveydenhoidon ammattilaiset ovat tavoitettavissa palvelussa virka-aikana, mutta oirekyselyn vastaukset voi lähettää mihin aikaan tahansa.
- Oirekysely EI ole tarkoitettu voimakkaan, äkillisen oireen selvittelyyn (kuten rintakipu, halvausoireet tai voimakas vatsakipu) eikä lasten terveydenhuoltoon.
Jos epäilet sairastuneesi koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaan infektioon, ajan tasalla olevat toimintaohjeet löytyvät Oulun kaupungin sivuilta.