Ministeri Tuppurainen: Suomi on poikkeustilanteessakin hallinnassa eikä kriisi ole pysyvää

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen sanoo, että EU:ta tarvitaan tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Kuva: Lauri Heikkinen/valtioneuvoston kanslia. Käyttöoikeudet: valtioneuvoston kanslia

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Maanantaina puolenpäivään mennessä Tytti Tuppurainen on läpikäynyt sähköpostit sekä kokenut käytännössä miten digipalvelut ovat nyt kovalla koetuksella.

”Yritin perua aikaa Kontinkankaan hyvinvointikeskukseen tekstiviestillä, mutta päädyin lopulta lähettämään sähköpostia”, kertoo Tuppurainen Helsingin-kotoaan.

Muuten maanantaiaamupäivä on kulunut valmistautuessa ranskalais-pohjoismaiseen eurooppaministerien puhelinkeskusteluun. Eurooppa-neuvoston tai muita neuvoston kokouksia ei pidetä Brysselissä vaan ne hoidetaan nyt videokonferensseina.

Nostan suuresti hattua sille miten hyvin kaikki ovat noudattaneet viranomaisten ohjeita tähän asti.

Kellon ympäri samassa linnassa

Koronakriisin akuutti tilanne ja nopeasti muuttuvat aikataulut ovat pitäneet ministerin tiukasti Helsingissä. Hallitus on kokoontunut viime viikkoina tarvittaessa nopeallakin aikataululla tekemään päätöksiä.

Hallituksen korona-ajan neuvotteluista Tuppurainen kertoo, että samat ihmiset ovat olleet kellon ympäri samassa talossa. Koronan aiheuttamaa tilannekuvaa on valvottu valtioneuvoston linnassa kolmessa eri tilassa videoyhteyden päässä.

”Minun kanssani samassa huoneessa on istunut kuusi muuta ministeriä”, Tuppurainen mainitsee.

”Onhan se ollut kuluttavaa, kun ei saa kaikkiin ministereihin esimerkiksi katsekontaktia, ja muutenkin vaaditaan poikkeuksellista jaksamista”, Tuppurainen lisää. ”Venyä on pitänyt poikkeuksellisen paljon. Kun valmistelin omistajapoliittista periaatepäätöstä, jouduin odottamaan monta viikkoa, että sen pystyi ottamaan yleisistuntoon.”

Hallitseva henki hallituksessa on ollut kuitenkin hyvä.

”Niin on koettu, että suomalaisten terveyttä ollaan yhdessä hoitamassa.”

Euroopan keskuspankki huolehtii, etteivät korot karkaa

Tuppurainen uskoo, että jopa poikkeuksellisen yhteishengen täyttämä EU säilyy yhtenäisenä.

Yksi esimerkki yhteisestä eurooppalaisesta vastuunkannosta on terveystuotteiden yhteishankintasopimus. Siinä Suomikin on mukana. Käytännössä sopimus tarkoittaa, että EU-maat voivat hankkia samalta toimittajalta esimerkiksi hengityskoneet ja kasvomaskit. Omiinkin hankintoihin jäsenmailla on mahdollisuus.

Toinen esimerkki EU:n yhteneväisyydestä ja vaikuttavuudesta lohduttanee asuntovelallisia.

”Euroopan keskuspankki huolehtii siitäkin, että jäsenvaltioissa eivät korot lähde nousuun ja että yritykset saavat lainoitusta.”

Tuppurainen muistuttaa, että juuri nyt EU:ta tarvitaan enemmän kuin koskaan.

”EU:n kannatus on korkealla tasolla, sillä se on monen toimijan yhteistyöorganisaatio ja huolehtii siitä, että reilu maailmankauppa, demokratia, tasa-arvo ja ihmisarvo toteutuvat niiden perussopimuksissa. Maiden hallitukset koetaan luotettaviksi ja eurooppalaiset tuntevat olevansa samassa veneessä.”

Eurooppalaista yhteisvastuuta söi kuitenkin kriisin alku.

”Italia ja Espanja eivät saaneet apua vaan muut EU-maat pitivät kiinni omista terveystuotteiden varastoistaan. Kiina ja Venäjä sitten tarjosivat näyttävästi apua Italiaan. Hankalan alun jälkeen on kuitenkin esimerkiksi saatu potilaita hoitoon yli rajojen.”

Kriisi ei ole pysyvä olotila

Tuppuraista auttaa jaksamaan ajatus mielekkäästä työtä, vastuusta isänmaalle ja Euroopalle.

”Ja onneksi on erittäin hyvä mies, raksilalainen Pertti, lapset terveinä ja koira huolehtii ulkoilusta.”

Ehkä vapuksi Tuppurainen pääsee Ouluun tai viimeistään sen jälkeen, kotiin Heinäpäähän. Hän ei Uudenmaan sulussakaan hyödyntänyt erityisoikeuttaan ylittää maakunnan raja.

Kun moni saa viettää tai joutuu viettämään lomansakin Oulussa, Tuppurainen kehottaa ottamaan päivän kerrallaan.

”Ollaan maltillisia. Kestoa ei tiedetä, mutta pysyvä olotila tämä ei ole. Sitten ollaan taas vapaita liikkumaan. Nostan suuresti hattua sille miten hyvin kaikki ovat noudattaneet viranomaisten ohjeita tähän asti.”

Hän muistuttaa, että Suomi on poikkeustilanteessakin hyvin hallinnassa.

”Päätöksenteko ja poliittinen järjestelmä toimivat, vaikkakin toimitaan valtioneuvoston linnassa kolmessa eri huoneessa ja kansanedustajien määrää on eduskuntasalissa rajoitettu.”

Maanantaina Tuppurainen osallistui myös Oulun kaupunginvaltuuston kokoukseen etänä Helsingistä, videoyhteydellä.

Ja kun ministeriltä kysyy, miten hän kaipaa Oulusta eniten, hän spontaanista huudahtaa:

”Hupisaaria!”