Mangakorteista apua arjen tunnetilojen sanoitukseen
Oululainen Sini Leinonen sai uunituoreet tunnetaitokortit painosta ja sai heti uusia ideoita, millaisia kuvakortteja nuorten ja aikuisten tarpeisiin voisi kehittää. Kuvat: Anne Laurila
Kuvakortit ovat yleinen työväline sosiaali- ja terveysalalla erityisesti lasten- ja nuorten parissa työskentelevillä ammattilaisilla. Kuvien avulla opetellaan sanoittamaan tunteita tai harjoitellaan arjen toimintoja, mutta korttien kuvasto on usein lapsellista. Familarissa lastensuojelun parissa työskentelevälle Leinoselle tuli tarve kehittää työhönsä paremmin soveltuvia kuvakortteja.
“Kuvakortit tulivat juuri painosta ja kun oma idea oli konkretisoitunut tuotteeksi, tuli heti mieleen, mitä muuta materiaalia voisi tehdä! Nuorille ja aikuisille tarkoitettuja kuvakortteja ei oikeastaan ole, joten esimerkiksi kuvakortit suihkussa käymisestä ja omasta hygieniasta huolehtimiseen on ehkä seuraavana vuorossa”, Leinonen visioi.
Arjen tunteiden korttipakka
Manga-sarjakuvista tutun estetiikan takana on kuvittaja Aino Karhulahti. Kuvakorteilla voi harjoitella tunneilmaisua ja korttien mukana tulee myös tehtäviä, miten kortteja voi käyttää arjessa.
“Kortit hankkii yleensä vanhempi, terapeutti tai nuoren ohjaaja. Ne toimivat työkaluna, miten tunteet voi ottaa puheeksi ja miten eri tunnetiloja voi sanoittaa. Harjoitteiden avulla voi opetella ilmaisemaan tunteitaan paremmin ja tunnistamaan, millaisia tunteita ylipäätään on. Näitä taitoja aloitetaan harjoittelemaan päiväkodissa, mutta kyllä niitä pitää treenata vanhempanakin, vaikka mitään varsinaista ongelmaa ei olisikaan”, Leinonen kertoo.
Oman päivätyön ohessa kevytyrittäjänä aloittanut Leinonen totesi, että nuorille ja aikuisille suunnatulle materiaalille oli kysyntää. Ensimmäinen painos tunnekorteista on vielä pieni, mutta tavoitteena onkin kehittää tuotetta ja tarjota jatkossa myös materiaalia verkossa.
“Kortit ja oikeastaan koko yritykseni toiminta tähtää hyvään, tavalliseen arkeen. Siitä tuli yritykselleni nimikin; Ihan tavallinen arki”, Leinonen kertoo.
Vihapuhe on puutteellista tunnetaitoa
Tunteiden ilmaisu ja niistä puhuminen on ollut meille suomalaisille perinteisesti hieman hankalaa. Paitsi sosiaalisessa mediassa.
“Olin itse kuntavaaliehdokkaana ja sain sellaista ryöpytystä somessa, että ei sitä voinut, kuin ihmetellä. Minua haukuttiin väärästä poliittisesta puolueesta lähtien ja siinä vaiheessa, kun minua kritisoitiin lapseni kasvatuksesta, poistuin keskustelufoorumilta. Tuli mieleen, että kyseistä vihapuhetta viljelevien ihmisten olisi syytä ehkä treenata tunnetaitojaan”, Leinonen puuskahtaa.
“Tunteita on usein vaikea käsitellä, kun on niin kutsutusti “tilanne päällä”, mutta kun hetki on rauhallinen, tunteet voi ottaa puheeksi. Korttien avulla taitoja voi opiskella ja ihan kuin mitä tahansa taitoja, tunnetaitojakin voi harjoittaa. Erityisesti tämä aika tuntuu tarvitsevan vahvistusta empatian taidossa – varsinkin somessa”, Leinonen rohkaisee kaikkia.