Mainettaan herrasmiesmäisempi laji
Rygbya pelataan Pateniemessä. Kuva: Mikel Echegoyen
Rugbyn world cup -finaali on kolmanneksi suosituin urheilutapahtuma yleisömäärällä mitattuna. Suomessa rugby on tuntematon, koska esillä se ei ole juurikaan ollut.
”Kyseessä on yhtä fyysinen peli kuin jääkiekko, mutta päinvastoin kuin oletettua, erityisen aggressiiviista se ei ole”, sanoo Ville Husa, Oulu Rugby Clubin pelaaja, seuran hallituksen jäsen ja puuhahenkilö.
”Herrasmiessäännöt ovat tärkeät”, Husa huomauttaa. ”Missään tilanteessa ei ole tarkoitus vahingoittaa toista.”
Pelaajat ovat oululaistuneet
Rugby on kehittynyt jalkapallosta, mutta pallo on kananmunanmuotoinen, ikään kuin jenkkifutiksen ja pyöreän pallon välimuoto.
Husan mukaan lajin säännöissä näkyy jalkapallon jäänteitä. Palloa kuljetetaan kuitenkin kantamalla ja potkut ovat vain pieni osa peliä.
Erityistä on rugbyn kansainvälisyys.
Oulu Rugby Clubissa pelaajia on Suomen lisäksi muun muassa Baskimaasta, Alankomaista, Belgiasta, Etelä-Afrikasta, Australiasta, Chilestä ja USA:sta. Joukkuekieli on englanti.
”Vaihto-opiskelu, työt ja rakkaus tuovat pelaajia maailmalta. Lähes kaikki pelaajat ovat myös oululaistuneet”, Husa tietää.
Joukkueet junnuille ja naisille suunnitteilla
Vaatimukset rugbyn pelaajaksi ovat nappulakengät ja vesipullo. Eivätkä ne nappulakengätkään ole välttämättömät ensimmäisissä harjoituksissa.
Pelaaminen myös sallii erilaiset ruumiinrakenteet.
”Jos liikuntatunneilla sinut valittiin viimeisenä, rugbyssa sinut valitaan ensimmäisenä”, Husa mainitsee.
Oulun rugbytoiminta laitettiin uudelleen pyörimään muutama vuosi sitten. Viisi vuotta oli pidetty taukoa.
Viime kausi pelattiin Suomen 2. divisioonassa. Kausi 2020 on pelattu Suomen 1. divisioonassa.
Talvikauden tavoitteena oululaisseuralla on saada lisää miespelaajia. Naisten joukkuetta ollaan kasaamassa ja junnutoimintaakin on tarkoitus pystyttää.
Peliä parhaimmalla nurmikentällä
Yleensä rugby aloitetaan yli 16-vuotiaana, mutta Oulussa harjoittelee muun muassa 13-vuotias eteläafrikkalainen nuorimies.
Edustusjoukkueessa aktiivisia pelaajia on noin 25, joista kerrallaan kentällä liikkuu 15. Harrastajia seurassa on lähes 40.
Oululaista rugbya pelataan Pateniemen urheilukeskuksessa. Husa kehuu, että sieltä löytyy yksi Suomen parhaimmista rugbykentistä.
”Luonnonnurmella harjoittelu on olennaista, koska peli on fyysistä ja tehdään esimerkiksi taklauksia”, Husa huomauttaa. ”Tekonurmikentällä taklauksista tulee helposti palovammoja sen liukumattoman, muovisen pinnan vuoksi. Talvella treenataan Ouluhallissa, mutta se ei ole aivan ideaali liian kovan alustan takia.”
Ensimmäiset kerrat ilmaisia
Kuka tahansa kiinnostunut voi tulla maanantaisin ja perjantaisin klo 19–20.30 kokeilemaan rugbya Pateniemen urheilukeskukseen.
”Ensimmäiset harjoituskerrat ovat ilmaisia, jotta lajiin pääsee tutustumaan matalalla kynnyksellä”, Husa lupaa.
Junnupelaajille myös mielellään suunnitellaan heille sopivia treenejä.