Maalaamisesta tuli itseilmaisun keino liikuntavammaiselle Heini Peltomäelle

Liikuntavamma ei ole este taiteen tekemiselle. Heini Peltomäki näyttää esimerkkiä jo toisen näyttelykokoelmansa voimin. Kuvat: Anne Laurila.

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Heini Peltomäen isoäiti oli taitava akvarellimaalaaja, jonka työskentelyä Peltomäki oli seurannut pitkään. Taiteen tekeminen tai siitä keskustelu isoäidin kanssa oli mahdotonta Peltomäelle, sillä kommunikaatioon ei ollut sopivia keinoja, eikä käsiä voinut CP-vamman vuoksi käyttää.

Peltomäen elämä mullistui monella tapaa vuonna 2016. Peltomäki sai tuolloin kommunikaation tueksi katseella ohjattavan tabletin ja kykeni ilmaisemaan itseään huomattavasti selkeämmin ja nopeammin, kuin aikaisemmin kuvakorttien avulla. Isoäiti ei ennättänyt Heinin kanssa tabletin välityksellä keskustella, sillä hän kuoli samana vuonna. Kun omista unelmista pystyi puhumaan, yhdessä hoitajan kanssa kehiteltiin päähän kiinnitettävä panta, johon siveltimen saa kiinnitettyä. Taiteilijan ura saattoi alkaa ja Heini jatkoi isoäidin viitoittamaa polkua maalaamisen pariin.

“Haaveeni oli pienenä se, että pystyisin maalaamaan ja että minusta tulisi taiteilija. En uskonut, että se voisi olla koskaan mahdollista, mutta kun sain tabletin apuvälineeksi ja pääsin tekemään paint-ohjelmalla ensimmäisiä kuvia, aloin uskoa että haaveeni toteutuminen voisi olla mahdollista”, Peltomäki kertoo näyttelyn avajaispuheessaan.

Kun maalauskypärän avulla tehdyn ensimmäiset teokset olivat valmiit, Peltomäen luotto omaan tekemiseen vahvistui. Teoksia on syntynyt neljässä vuodessa liki sata, vaikka maalaaminen on hidasta. Kesätuulia -näyttelyyn valikoitui Peltomäen tuotannosta 20 teosta. Näyttelyn teokset ovat kuin kesäpäivä – ne alkavat aikaisin aamulla ja päättyvät myöhäiseen iltaan.

Heini Peltomäen teoksia.
Peltomäen teoksissa värit ja muodot kuvastavat taiteilijan tuntoja. Taulujen perusteella Peltomäen maailmankuva on iloinen, värikäs ja esteettinen.

Peltomäki tarvitsee maalatessaan avustajan, jotta välineet ja oikeat värit ovat teosta varten käytettävissä. Neuvomaan ei avustajan silti kannata ryhtyä, sillä Peltomäellä on tarkka näkemys, millaista teosta on tekemässä – avustajaa tarvitaan vain siveltimien pesuun ja isojen teosten kohdalla taulupohja on käännettävä ympäri, jotta Peltomäki yltää maalaamaan.

“Haluaisin rohkaista kaikkia ihmisiä tavoittelemaan omia unelmia ja uskomaan itseensä. Haluan itsekin elää niin, että toteutan kaikki unelmani erilaisuudestani huolimatta. Tavoitteenani on, että teokseni pääsevät yleisön eteen, ensin täällä Oulussa ja sitten muualla Suomessa ja haaveilen, että jonain päivänä näyttelyni kiertää myös ulkomailla”, Peltomäki visioi.

Näyttelyvieraita taide puhuttaa

Lappeenrantalainen Mikko Lumme ajoi Heini Peltomäen näyttelyn avajaisiin varta vasten. Lumme on seurannut Peltomäen taidetta jo pidempään Instagramissa ja on hämmästynyt, kuinka upeita työt ovat.

“Kyllä Heinin teokset hämmästyttävät. Värien käyttö muistuttaa toista lempitaiteilijaani Reidar Särestöniemeä. Ei tässä voi muuta, kuin nauttia taiteesta ja osoittaa arvostusta sellaiselle ihmiselle, jolla on rajoituksia elämässään. Kuinka sinnikkäästi on täytynyt työskennellä, että teokset ovat syntyneet, ei sitä voi muuta, kuin ihailla”, Lumme toteaa.

Myös Nousiaisista näyttelyyn kutsuvieraana saapunut Rilla Aura-Korpi tunnustautuu Peltomäen taiteen ihailijaksi, sillä olen seurannut Heiniä somessa.

“Instagram-kuvien perusteella pidin jo valmiiksi Heinin taiteesta, mutta luonnollisessa koossaan teokset ovat vielä upeampia”, Aura-Korpi huokaa.

Mikko Lumme ja Rilla Korpi-Auri löysivät näyttelystä molempia puhuttelevan teoksen.
Mikko Lumme ja Rilla Korpi-Auri löysivät näyttelystä molempia puhuttelevan teoksen.

Näyttely Oulun kaupunginkirjastolle on Peltomäen itsensä järjestämä, perhe auttoi lähinnä tarjoiluiden esillepanossa. Peltomäen äiti Anne Peltomäki on saanut hankkia taulupohjia tämän tästä tuotteliaalle taitelijalle. Joskus äiti tuo vaikkapa pelargonian maalauksen malliksi, mutta muutoin taiteilija löytää inspiraation teoksilleen ihan itse.

“Maalaan tunteita ja muotoja. Värien käytöllä ja siveltimen vedoilla saatan piilottaa tauluihini myös tarinan, joka avautuu ehkä vain parhaille ystävilleni”, Peltomäki kertoo.

18-vuotias Peltomäki on suuren joukon puolestapuhuja. Suomessa on noin 6500 CP-vammaista, joiden motoriset- ja kommunikointitaidot ovat usein rajoittuneet. Maalauksillaan, määrätietoisuudella ja erinomaisella kyvyllä sanoittaa ajatuksiaan Peltomäki kommunikoi monen CP-vammaisen puolesta ja osoittaa esimerkillään, että pyörätuolistakin käsin voi saavuttaa unelmiaan.

Kesätuulia -näyttely Oulun kaupunginkirjaston Laituri – tapahtumatilassa 18.6.2021 asti. Osa näyttelyn teoksista ovat myös myynnissä. Taiteilijan löytää Instagramista nimellä heini.art.