Loppukesän festarit tuovat juhlahumua Ouluun turvallisesti

Tämän kesän festareilla turvaväleistä ja käsihygieniasta pidetään huolta.

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Elokuussa Oulussa järjestetään kolme musiikkifestivaalia. Varjofestivaali järjestetään 7.8.-8.8., Oulusalo Soi -kamarimusiikkifestivaali 6.8.-9.8. sekä Kuuska Soi -festivaali 22.8. Kaikissa festivaaleissa tapahtumajärjestäjät ovat ottaneet tämän hetkiset turvallisuussuositukset huomioon, jotta festarikävijät voisivat juhlia turvallisin mielin.

Varjofestivaali siirtyi Valveelta Kuusisaareen

Varjofestivaali järjestetään toista kertaa tänä vuonna. Aikaisemmin se on järjestetty vuonna 2017 Välivainion tukikohdassa. Festivaalin promoottori Roope Sulkala kertoo, että pari vuotta sitten festivaalin kapasiteetti oli vain noin pari tuhatta ihmistä.

”Tänä vuonna lippuja on myyty jo tuplasti siihen verrattuna”, hän kertoo.

Koronakevään aikana Varjofestivaalin järjestäjät joutuivat miettimään festivaalin perumista. Maailman virustilannetta seuratessa he päättivät kuitenkin luottaa siihen, että elokuussa tilanne ehtisi Suomessa rauhoittua.

”Pystyimme joustamaan paremmin kuin isot tapahtumat”, Sulkala sanoo.

Varjofestivaalin artistikattaus on täysin kotimainen, eikä peruuntumisia siksi tullut heidän puoleltaan. Artistikiinnityksiä tuli Sulkalan mukaan jopa lisää, kun kovassa nosteessa oleva Maustetytöt lisättiin kattaukseen.

”Heti, kun aloimme markkinoimaan uudestaan, niin yhteydenottoja alkoi tulla”, kertoo Sulkala. ”Artistit ovat selvästi odottaneet, että pääsevät tekemään taas keikkoja.”

Tapahtuman päivämäärä pysyi samana, mutta joitain muutoksia tehtiin. Alun perin festivaalit oli tarkoitus järjestää Kulttuuritalo Valveen alueella, kaduilla sekä korttelin sisäpihoilla. Vallitsevan tilanteen vuoksi tapahtuma siirrettiin kuitenkin Kuusisaareen, jossa kapasiteetti on huomattavasti Valveen aluetta suurempi.

”On tärkeää, että ihmisillä on tilaa eikä tarvitse olla väenpaljoudessa”, Sulkala selittää.  

Turvatoimiin on muutenkin kiinnitetty erityistä huomiota. Esimerkiksi esiintymislavojen eteen on rajattu noin tuhannen ihmisen alue, jonne on kiellettyä mennä juomien kanssa. Rajaaminen mahdollistaa turvaväleistä huolehtimisen.

Varjofestivaali tarjoaa myös kävijöilleen käsidesipisteitä ja hyvät käsienpesumahdollisuudet. Henkilökunta huolehtii tarkasti alueen hygieniasta ja turvavälien noudattamisesta. Lisäksi tapahtumassa on käytössä pelkkä korttimaksu.

Oulunsalo Soi -festivaali tarjoaa kamarimusiikkia tänä vuonna pienemmälle yleisölle

Hiukan erilaista festivaalitunnelmaa tarjoilee Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaali. Se järjestetään jo 23. kerran.

Tuottaja Asta Salomaa kertoo lipunmyynnin lähteneen käyntiin viime vuosia heikommin. Hän kertoo sen luultavimmin johtuvan siitä, että festivaaliohjelma pystyttiin julkaisemaan vasta kesäkuun lopulla, kun aikaisempina vuosina se on julkaistu jo huhtikuussa.

”Olimme juuri julkaisemassa ohjelmaa, mutta totesimme, että emme voi järjestää tapahtumaa samanlaisena, koska mukana oli niin paljon ulkomaisia esiintyjiä”, Salomaa kertoo. ”Tapahtuman taiteellinen johtaja, viulisti Kreeta-Maria Kentala teki kokonaan uuden ohjelman, jossa konsertit olivat pienempiä ja lähes kaikki esiintyjät kotimaisia. ”

Kevään aikana myös koko festivaalin perumisesta keskusteltiin. Lisäksi mietittiin muita vaihtoehtoja, esimerkiksi osan konserteista järjestämistä etänä. Loppujen lopuksi festivaali päädyttiin järjestämään pienemmässä skaalassa.

”Tuntuu mukavalta, että saadaan järjestettyä edes jotain”, Salomaa sanoo. ”Kävijöitä on vähemmän, mutta toivomme, että saamme järjestettyä sille pienelle porukalle ainutlaatuisen kokemuksen.”

Koska iso osa Oulunsalo Soi -festivaalin kävijöistä saattaa kuulua riskiryhmään, on turvatoimiin kiinnitetty erityistä huomiota.

”Konserttipaikat ovat isompia kuin mitä yleisöä otetaan sisään, vain murto-osa paikkojen kapasiteetista täytetään yleisöllä”, Salomaa luettelee. ”Väliaikoja ei ole ollenkaan, eikä myöskään väliaikatarjoiluja, mitä normaalisti olisi.”

Lisäksi festivaalin viestinnässä muistutetaan jatkuvasti hygieniaohjeistuksista, turvaväleistä ja siitä, ettei tapahtumaan saa tulla kipeänä.

”Konsertteihin pääsee myös ajoissa sisälle”, Salomaa jatkaa. ”Näin vältetään sellaiset sumput, eikä jonoja synny.”

Turvallisuus on yhteinen tavoite

Oulun kaupungin tapahtuma-aluepäällikkö Jari Leviäkangas kertoo, että kesän festivaalien tapahtumajärjestäjät ovat ottaneet kävijöiden turvallisuuden vakavasti.

”Kuusisaaressa tämän kesän molemmat festarit tuottavat erittäin kokenee tapahtumatuottajat”, Leviäkangas kehuu. ”Tuottajat noudattavat tiukasti Aluehallintoviraston ohjeita.”

Varjofestivaalin lisäksi Kuusisaaressa järjestetään elokuun lopussa Kuuska soi -festivaali.

”Kuuska soi -tapahtumassa otetaan käyttöön Kuusisaaren lisäksi myös Raatin liikuntakeskuksen tekonurmi, jotta suuri väkimäärä mahtuu turvallisesti festivaalialueelle.”

Vaikka festivaalit tekevät kaikkensa turvallisuuden eteen, muistuttaa Leviäkangas, että myös festivaalikävijöillä on iso vastuu yhteisestä turvallisuudesta.

”Ei riitä että tapahtumajärjestäjät tekevät osansa, kävijöiden pitää myös hoitaa oma osuutensa”, Leviäkangas sanoo. ”Kun pelaamme kaikki samaan maaliin, niin kyllä festaritkin onnistuvat ja niissä on kaikilla mukavaa ja turvallista.”

Varjofestivaali:

– 7.8.-8.8.

– Varjofestivaalin kotisivu

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaali

– 6.8.-9.8.

– Tapahtuman kotisivu

Kuuska Soi

– 22.8.

– Tapahtuman kotisivu