Koti hylätylle kissalle, kanille tai koiralle – Popopetin vapaaehtoiset auttavat hylättyjä pieneläimiä

Kotimaisista pIeneläimistä eniten apua tarvitsevat kissat. Kuvat: Popopetin kuva-arkisto.

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Popopet ry on toiminut Oulussa vuodesta 2016 saakka. Autettavien eläinten määrä on kasvanut matkan varrella parista kymmenestä noin kolmeensataan vuodessa.

”Tunnettuus ja eläinmäärät ovat nousseet tosi hurjaa vauhtia. Some on nyt niin vahvasti käytössä ja ihmiset tietävät jo mihin voi ottaa yhteyttä, jos jostakin löytyy vaikkapa kissapopulaatio”, kertoo Popopet ry:n hallituksen jäsen Heidi Määttä.

”Toki eläinsuojelun valvontaviranomaiset ovat se ensisijainen kanava, johon kannattaa ottaa yhteyttä. Eläinten huonosta kohtelusta kannattaa ilmoittaa oman alueen valvontaeläinlääkärille ja löytöeläimistä tulee ilmoittaa oman asuinalueen vastaavalle löytöeläinkodille”, ohjeistaa Määttä. Linkkejä ja yhteystietoja löytyy jutun lopusta.

Kissa kuljetuskopassa.

Popopetiin yhteydenottoja tulee esimerkiksi ihmisiltä, jotka joutuvat vaikean elämäntilanteen vuoksi luopumaan lemmikistään. Kyse ei siis ole löytöeläimestä, vaan kodittomaksi jäämässä olevasta eläimestä.

”Popopetille tulee myös löytöeläinkodeista eläimiä, joita omistajat eivät koskaan nouda takaisin kotiinsa. Löytöeläimiä tulee lain mukaan säilyttää 15 vuorokautta. Sen jälkeen niille etsitään uusi koti, ja jos löytölän kautta ei saada eläintä eteenpäin ja tilat ruuhkautuvat, tulee niitä yhdistykselle Oulun lähikunnista, kuten Ylivieskasta ja Pulkkilasta. Suurin osa kissoista yhdistykselle tulee kuitenkin kissapopulaatioiden muodossa”, kertoo Määttä.

Yhdistyksen tavoitteena on löytää hylätyille eläimille oma loppuelämän koti. Eläimet asuvat siihen asti yhdistyksen sijaiskodeissa.

”Sijaiskodit ovat ihan normaaleja koteja. Meillä ei ole mitään erillistä kissataloa, vaan toimimme omista kodeistamme käsin”, kertoo Määttä.

Oulun seudulla toimii Popopet ry:n lisäksi myös muita eläinsuojeluyhdistyksiä, kuten Oulun seudun eläinsuojeluyhdistys sekä Kissakummit ry, joiden kanssa tehdään yhteistyötä.

Apua tarvitsevat erityisesti kissat

Suomessa eniten Popopetin kaltaisten yhdistysten apua tarvitsevat kissat. Määtän mukaan tilanne on samanlainen joka puolella maata.

”Kun taas mennään itäisen Euroopan maihin tai Etelä-Eurooppaan päin, siellä alkaa olla myös katukoiria. Meillä Suomessa ei juurikaan ole katukoiria tai koirapopulaatioita, tai niitä tulee vastaan harvoin. Tosin meillekin tuli hiljattain avunpyyntö viranomaisten toimesta liittyen pentutehtaaseen, josta tuli karmeissa oloissa pidettyjä koiria”, Määttä lisää.

Tällä hetkellä Popopetin kautta kotia etsii noin 90 kissaa, viisi koiraa sekä kymmenkunta kania.

Hylättyjä kissoja löydetään usein populaatioittain, jolloin kerralla hoidettavaksi saattaa tulla useita kymmeniä eläimiä. Kissapopulaatioita löytyy tavallisesti maaseutumaisilta alueilta, jossa ne ovat asettuneet elämään johonkin asutuksen läheisyyteen, hylättyyn taloon, aittaan, käytöstä poistettuun navettaan tai halkoliiteriin.

Kissapopulaatioita löytyy joskus myös sisätiloista – esimerkiksi silloin, kun vanhukset ovat jääneet kissalauman kanssa yksin, eivätkä ole osanneet itse purkaa tilannetta.

Kodittomia kissoja hylätyn rakennuksen portailla.
”Suuriksi paisuneet kissapopulaatiot ovat syy, joka ruuhkauttaa monia eläinsuojeluyhdistyksiä”, Määttä kertoo.

Työtä tehdään vapaaehtoisvoimin

Popopetiin kuuluu tällä hetkellä kaiken kaikkiaan 83 jäsentä, mutta aktiiviporukassa hommia tekee parikymmentä henkeä.

”Tämän lisäksi on vaihteleva määrä sijaiskoteja, jotka sitten yhdessä yhdistyksen aktiivien kanssa hoitavat eläimet kuntoon ja etsivät näille oman kodin. Itse olen monen muun aktiivin tavoin sekä sijaiskoti, hallituksessa, että yleismies jantusena vähän siellä sun täällä”, kuvailee Määttä.

Yhdistyksessä kaikki työ tehdään vapaaehtoisvoimin ja tulot käytetään toiminnan ylläpitoon, kuten eläinlääkärikuluihin ja eläinten ruokiin. Suuri osa jäsenten työstä onkin varainhankintaa.

”Yksi voi tehdä esimerkiksi ruokatilauksia ja järjestää kauppakeräyksiä, toinen hoitaa kirpputoripöytiä pitkin Oulua. Joku hoitaa sitten laskutusta, toinen kirjanpitoa ja kolmas vastaa sähköposteihin. Jotkut puolestaan loukuttavat ja hakevat kissoja. Tässä on paljon tehtäviä”, kertoo Määttä.

”Mutta ehkä se itse työläin, sekä palkitsevin osuus on itse eläinten hoito”, Määttä lisää.

Joukosta löytyy myös muutamia jäseniä, jotka hoitavat luonnonvaraisia eläimiä.

”Kohmettuneita ja aivan liian pieniä ja alipainoisia siilejä löytyy talven kynnyksellä, ja ne tarvitsevat lisää painoa ja tukiruokintaa, jotta selviäisivät talven yli. Tämän jälkeen siilit pyritään lämmön laskun kautta palauttamaan niille luontaiseen talvihorrokseen. Luonnonvaraisten eläinten kanssa tulee tietää mitä tehdä. Pulassa olevaa eläintä tulee kyllä auttaa, mutta jos on itse epävarma mitä tehdä, niin kannattaa kysyä viisaammilta neuvoa”, opastaa Määttä. 

Heidi Määttää työhön motivoi eläinrakkaus ja auttamisen halu.

”Koko homma lähti minulla sijaiskotina olemisesta. Kissaloukutuksen myötä huomasin, miten kurjiin oloihin eläimiä voidaan jättää. Kun olen aina ollut eläinrakas ja erityisesti kissarakas, mietin, että eikö näitä reppanoita kukaan auta. En vain voi olla auttamatta”, hän toteaa.

Heidi Määttä ja mustavalkea kissa.
Heidi Määttä ja hänen oma kissansa Silakka. Kuva: Elina Siira.

Auta lahjoittamalla tai ryhtymällä sijaiskodiksi

Jos oma auttamisenhalusi heräsi, Popopetin toimintaa voi tukea monin keinoin. Yksi tapa on tietysti ryhtyä sijaiskodiksi ja auttaa konkreettisesti hoitamalla elämiä.

”Sijaiskodillehan ei tule eläimestä kustannuksia, vaan yhdistys kustantaa eläimen ruuat ja eläinlääkärikulut”, Määttä kertoo.

Taloudellista tukea yhdistykselle voi antaa käymällä Popopetin verkkokaupassa ja ostamalla tuotteita, joita löytyy korteista, kalentereista, kasseista ja heijastimista kosmetiikkaan. Kaikki tuotot menevät 100%:sti eläinten hoitoon.

Oululaisissa kaupoissa pyörii viikoittain myös Popopetin kauppakeräyksiä, joista löytää tietoa yhdistyksen Facebook-sivuilta ja Instagramista. Keräyksiin voi käydä rahan lisäksi lahjoittamassa vaikkapa eläinten ruokaa tai kissanhiekkasäkin.

”Kirppispöydät ovat myös yksi hyvä tuoton lähde meille, koska ihmiset lahjoittavat hyvänkuntoista kirpputoritavaraa”, Määttä kertoo.

Ennen koronaa yhdistys oli aktiivisesti mukana Pohjois-Suomen erilaisissa tapahtumissa, kuten kissanäyttelyissä. Nyt toiminta on painottunut enemmän verkkoon.

”Meillä on myös nettihuutokauppoja, jotka tulevat Popopetin sivulle ja joista levitetään tietoa somen kautta. Yritykset saattavat lahjoittaa niihin esimerkiksi hiustenhoitotuotteita tai kauneudenhoitotuotteita. Jotkut taas kutovat myyntiin villasukkia tai vastaavaa, apua ollaan saatu monelta suunnalta”, kertoo Määttä.

Eli jos keksit hyvän lahjoituskohteen, kannattaa ottaa yhteyttä Popopetiin. Määttä suosittelee laittamaan postia yhdistyksen sähköpostiin osoitteessa info(at)popopet.net.

Mikäli taas haluat antaa pysyvän kodin hylätylle eläimelle, löytyvät kotia etsivät eläimet kuvineen ja esittelyineen Popopetin sivuilta. Sivuilta löytyy linkki adoptiolomakkeeseen, jolla selvitetään lemmikkiä etsivän kodin perustiedot ja se, miten kodissa ollaan varauduttu eläimen tuloon. Valinnan lemmikkien adoptoinneista tekevät sijaiskodit yhdessä, koska samaa eläintä saattaa tavoitella monta hakijaa.

Musta kaniini.
Popopetin kautta Oulun seudulla kotia etsii myös kymmenkunta kania.

Popopet ry

Yhdistyksen verkkosivut: https://popopet.net/

Popopet ry Facebookissa: https://www.facebook.com/popopet.yhdistys

Popopet ry Instagramissa: https://www.instagram.com/popopet_ry/

 

Eläinsuojelu ja löytöeläimet Oulun seudulla:

https://www.ouka.fi/oulu/ymparisto-ja-luonto/elainsuojelu