Korona-arki ei ole harmaata Tuiran hyvinvointikeskuksessa

Neuvolakäyntiä perhekeskuksessa odottavat Sanna Echegoyenberry ja nelikuukautinen Elias. Neuvolakäynnit ovat korona-aikana mietittäneet, toisaalta Sanna Echegoyenberry luottaa, että käynnit ovat turvallisia. Kuvat: Sanna Krook

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kangastie 16:ssa on rauhallista. Vartija päivystää ovella, kysyy jokaiselta tulijalta muutaman kysymyksen ja ohjaa oikeaan paikkaan. Jaettavia kangasmaskeja on eteisessä. Aulassa odottaa muutama ihminen.

Täällä toimii hoitajien ja lääkäreiden kiireetön vastaanotto lähes tavalliseen tapaan. Infektio-oireisilla ei ole tänne asiaa, mutta muut voivat asioida vastaanotolla, neuvolassa, kasvatus- ja perheneuvonnassa, INR-poliklinikalla sekä perhesosiaali- ja päihdepalveluissa.

”Hyvinvointikeskukseen on turvallista tulla, eikä hoitoon hakeutumista kannata pitkittää. Itsestään ja läheisistään pitää huolehtia”, muistuttavat terveydenhoitajina ja tiimivastaavina Tuiran hyvinvointikeskuksen vastaanotolla työskentelevät Jenna Axelsson ja Minna Juopperi.

Terveydenhoitajina ja tiimivastaavina Tuiran hyvinvointikeskuksen vastaanotolla työskentelevät Jenna Axelsson ja Minna Juopperi.

Puhelinhuoneessa on täysi tohina. Soittoihin vastaa viisi hoitohenkilökuntaan kuuluvaa. Tällä hetkellä yksi hoitaa koronaneuvontaa, mutta kiireisimpinä aikoina sitä hoitaa Tuirassakin viisi henkilöä.

Päivässä Tuiran hyvinvointikeskuksen numeroon tulee 400-700 puhelua. Lisäksi koronaneuvontanumeroon soitetaan 300-1500 puhelua päivässä. Kaikille soittopyynnön jättäneille soitetaan takaisin saman päivän aikana.

Puhelinhuoneessa vastataan hyvinvointikeskuksen ajanvarausnumeroon sekä koronaneuvonnan puheluihin.

Viereisessä huoneessa työskentelevät digihoitaja, joka vastaa Oulun Omahoidon kautta tuleviin viesteihin ja chattiin, ja konsulttilääkäri Mattiina Ruikka, jolta puhelin- ja nettipäivystäjät voivat näppärästi kysyä lääkärin arviota tarvitsevista asioista.

Konsulttilääkäri Mattiina Ruikka on valmiina vastaamaan soittojen kautta esiin tuleviin asioihin.

Vauva-arkea korona-aikaan

Neuvolakäyntiä toisen kerroksen perhekeskuksessa odottavat Sanna Echegoyenberry, isä ja päivälleen nelikuukautinen Elias-vauva. Elias herää vaunuistaan aurinkoisesti hymyillen ja autuaan tietämättömänä omiin ensihetkiinsä ja koko perheen elämään vaikuttaneesta koronaepidemiasta.

“Korona on haitannut vauva-arkea jonkun verran, kun vierailujen suhteen pitää olla varovainen, eikä oikein kahviloissakaan uskalla käydä”, kertoo Sanna Echegoyenberry.

Suuremman surun aiheutti se, ettei lapsen isä päässyt osallistumaan synnytykseen ja sai viettää lapsen kanssa vain puolitoista tuntia syntymän jälkeen. Myös viikko sairaalassa synnytyksen jälkeen oli pitkä ilman isää.

Kangastie 12:ssa koronavastaanotto

Kangastie 12:n tilat valmistuivat viimeisimpänä isosta remontista. Ovella vartija Ossi-Jan Karvonen ottaa tulijat vastaan.

Ovesta vasemmalle siirtyvät ne akuuttivastaanotolle menijät, joilla ei ole hengitystieoireita. Suoraan edessä on laboratorion odotustila ja toisessa kerroksessa hammashoitola. Hengitystieoireiset ohjataan oikealle käsidesipisteen kautta ja hengityssuojaimen kanssa.

Nurkan takaa ulko-ovesta kuljetaan koronanäytteenottoon. Suoja-asuun sonnustautunut hoitaja haastattelee tulijat ovella.

Koronanäytteenotosta kerrotaan, että maanantait ja tiistait ovat kiirepäiviä, loppuviikosta rauhoittuu. Testiin pääsee tällä hetkellä samana päivänä. Tuirassa on tarjolla etukäteen varattavia aikoja 140 päivässä. Testattavaksi voi tulla myös ilman ajanvarausta.

Kati Jolula kertoo ottavansa neljästäkymmenestä seitsemäänkymmeneen näytettä päivässä työparinsa kanssa. ”Rutiinillahan tämä jo sujuu, mutta kuuma tulee!”

Enna Anttila tuli koronanäytteenottoon, näytteen ottaa terveydenhoitaja Kati Jolula.