Koirallinen kokemusasiantuntija Tiia Hyvärinen: Koira antoi minulle syyn jatkaa elämää

Leka-koira ja Tiia Hyvärinen löysivät toisensa, kun Hyvärinen opiskeli eläintenhoitajaksi koiralinjalla. Kuvat: Henna Saarenketo

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululainen Tiia Hyvärinen on kääntänyt elämän vaikeimmat kokemukset viisaudeksi ja vahvuudeksi, joiden avulla hän voi auttaa muita. Hyvärinen hyödyntää Miarta-yrityksessään eläintenhoitajan ammattia sekä kokemusasiantuntijuutta, järjestäen matalan kynnyksen koirakursseja, joiden toiminta perustuu koiran ja omistajan välisen yhteyden vahvistaminen armollisuuden asenteella.

Joskus koira voi pelastaa hengen.

Näin kävi oululaiselle Tiia Hyväriselle yli kymmenen vuotta sitten, kun elämä oli ajanut hänet tilanteeseen, jossa ei ollut enää valoa näkyvissä. Kaikkein pimeimmällä hetkellä Hyvärisen koiran läheisyys ja katse herättivät ajatuksen toivosta ja elämän merkityksellisyydestä.

”Voin suoraan sanoa, että Leonardo-koira pelasti kirjaimellisesti henkeni. Ilman häntä en olisi nyt tässä puhumassa näistä asioita”, Hyvärinen kertoo avoimesti.

”Jotenkin siinä hetkessä ymmärsin, että oman valintani myötä Leonardo jäisi ilman omistajaa. Ajattelin, että vaikka minun laivani uppoaa, koira ei saa upota sen mukana”, hän lisää.

Kokemus oli Hyvärisen elämän käännekohta. Hoitokontaktin myötä hän sai apua mielenterveyden haasteisiin ja elämä alkoi rakentua vakaammalle pohjalle. Toipumistietä kulkiessa naisen mielessä versoi ajatus siitä, voisiko hänen kokemuksistaan olla apua myös muille.

Leka tuli taloon

Hyvärinen kertoo oman ammatillisen suunnan rakentuneen pikkuhiljaa. Suuri auttamisenhalu ohjasi hänet aluksi kokeilemaan opintoja mielenterveystyön parissa, mutta työskentely eläinten kanssa tuntui kuitenkin vetävän enemmän puoleensa. Hyvärinen valmistuikin keväällä 2023 koiralinjalta eläintenhoitajaksi.

”Opiskelin muun muassa koirakoiden-, eli koiran ja ohjaajan ohjaamista, ja tutustuin eläinavusteiseen toimintaan. Työskentelin myös maatilalla, navetassa ja lampolassa”, Hyvärinen kertoo.

”Eläimet ovat minulle henkireikä. On ihan sama, onko se lehmä, lammas vai koira, kun on eläimiä ympärillä, niin minulla on hyvä hengittää”, hän lisää.

Opinnot toivat Hyvärisen elämään myös uuden perheenjäsenen ja työparin. Saksanpaimenkoira Leka oli alkujaan tarkoitettu koulun projektikoiraksi, joka olisi myöhemmin siirtynyt poliisin- tai puolustusvoimien käyttöön.

”Opintojen aikana tajusin, että Lekahan on aivan täydellinen, lempeäkatseinen ja rauhallinen – juuri sellainen mitä tarvitsen. Leka oli tarkoitettu työkoiraksi ja sellainen siitä tulikin”, Hyvärinen kertoo.

Nainen ja iso saksanpaimenkoira leikkivät pihamaalla.

Yksivuotias Leka on nuoresta iästään huolimatta rauhallisuuden perikuva, mutta palloleikit saavat vauhdin kiihtymään.

Kun pystyy hallitsemaan omaa mieltään, olemaan armollinen muille ja ennen kaikkea itselleen, taidotkin alkavat kehittyä aivan eri tavalla.

Mieli, armo ja taito

Hyvärinen on kouluttautunut Oulun Hyvän Mielen Talon kautta kokemusasiantuntijaksi. Hän haluaa oman elämäntarinan kautta jakaa rohkaisua ja toivoa heille, jotka kamppailevat itsetuhoisuuden ja mielenterveyshaasteiden kanssa.

”Minulla oli traumaattinen lapsuus ja sen takia minulle kehittyi epävakaa persoonallisuushäiriö. Koen, että siihen liittyvät haasteet ovat nyt jääneet taakse”, Hyvärinen kertoo.

”On minulla välillä paniikkihäiriöitä ja ahdistusta, mutta niiden kanssa kyllä pärjäilee, kun epävakaa ei ole siinä sotkemassa. Jos tulee vaikea tunne, siltä voi kysyä, että haluatko halauksen”, hän hymyilee.

Mielen hallinta ja itsetuntemus näkyvät ydinajatuksena myös Hyvärisen Miarta-yrityksen toiminnassa, jonka palvelut on rakennettu armollisuuden ja aidon kohtaamisen kivijalalle.

”Halusin itse aikanaan lähteä Leonardon kanssa harrastamaan jotain yhdessä, mutta koska mieli oli huonossa paikassa, ajattelin, että minun pitää olla jotenkin valmiiksi hyvä koiran kanssa”, Hyvärinen kertoo.

”Ihmistä voi ylipäätään jännittää mennä uusiin harrastuksiin. Haluan tarjota kursseja, joille jokainen voi tulla omana itsenään, ilman kilpailutavoitteita tai pelkoa siitä, että pitäisi pystyä hallitsemaan koira täydellisesti. Tärkeintä on yhteyden luominen”, Hyvärinen sanoo.

Miarta on lyhenne sanoista mieli, armo ja taito. Hyvärinen näkee tämän kolminaisuuden liittyvän tiukasti toisiinsa.

”Kun pystyy hallitsemaan omaa mieltään, olemaan armollinen muille ja ennen kaikkea itselleen, taidotkin alkavat kehittyä aivan eri tavalla”, Hyvärinen painottaa.

”Taidot eivät Miartassa tarkoita sitä, että oppisit hallitsemaan koiran täydellisesti, vaan miten hallitset itsesi eri tilanteissa”, hän tarkentaa.

nainen ja saksanpaimenkoira istuivat portailla.

Hyvärinen kertoo, että Lekan läheisyys rauhoittaa ja koiran touhuja katsellessa mieli tasaantuu.

Eläin ei tuomitse

Hyvärisellä on kaksi koiraa, jotka hänen sanojensa mukaan edustavat kahta energiatasoa. Belgianpaimenkoira Raphael rakastaa riehumista, juoksemista ja leikkiä, kun Leka puolestaan on leppoisampi kaveri, jonka kylkeen Hyvärinen kertoo käpertyvänsä, kun haluaa rauhoittua.

”Leka on mukana yksityistunneilla, mutta Raphaelia käytän asiakkaiden kanssa vain silloin, jos tarvitaan vauhdikasta menoa. Se on enemmän semmoinen tarvittaessa töihin kutsuttava varamies”, Hyvärinen nauraa.

Koirat ovat Hyväriselle perheenjäseniä, työkavereita, lohduttajia ja ilon tuojia. Hän on vakuuttunut siitä, että eläinten positiiviset vaikutukset ihmisen hyvinvointiin ovat erittäin laajat ja ihmisillä olisi koirilta paljon opittavaa.

”On tosi rauhoittavaa katsoa, kun koira nauttii elämästä. Se osaa olla tässä ja nyt”, hän sanoo.

”Usein koiraharrastuksissa ihmisiltä unohtuu se, että se koirahan ei todellakaan tavoittele mitään tuloksia tai ajattele, että sen pitää voittaa joku kisa. Se vaan nauttii siitä, mitä se tekee. Siitä voitaisiin ottaa mallia”, Hyvärinen virnistää.

Yhden asian Hyvärinen nostaa ylitse muiden, kun puhutaan eläinten vaikutuksesta mielenterveyteen.

”Eläin ei koskaan tuomitse. Niitä ei kiinnosta diagnoosit, tai mitä ihminen on tehnyt tai jättänyt tekemättä. Koskaan ei eläimen kanssa tarvitse miettiä, että mitähän tuokin minusta ajattelee”, hän toteaa.

Ihmistä ja koiraa varten

Miartan koirahoitola sijaitsee Hyvärisen kodin piharakennuksessa, jossa on viihtyisä oleskelutila, suihkutila pesua ja kynsienleikkuuta varten sekä huone, johon on tarkoitus tulla kaksi paikkaa hoitokoirille.

”Tulen ottamaan hoitoon vain yhden talouden koiria kerrallaan. Tarkoitus on, että koirat ovat mahdollisimman vähän huoneessa, vaan saavat juoksennella pihalla ja touhuta tässä arjessa mukana”, Hyvärinen sanoo.

Hän toivoo, että myös hoitolapalveluiden pariin voi hakeutua matalalla kynnyksellä.

”Joskus arki saattaa olla niin stressaavaa ja hektistä, että se oman koiran pesu on ihan viimeinen asia, minkä jaksaisi tehdä. Silloin voi antaa koiran minulle, laittaa itse pötköttämään sohvalle, keittää kahvit tai käydä vaikka kaupassa”, hän sanoo.

”Olen täällä myös sitä varten, jos joku haluaa purkaa sydäntään. En ole terapeutti, mutta olen käynyt läpi monia asioita ja osaan kuunnella. Tänne saa tulla ihan siinä mielentilassa kuin milloinkin sattuu olemaan”, Hyvärinen rohkaisee.

 

Lue myös