Kaunis Mieli -hanke nostaa mielenterveystarinat näyttämölle
Karita Hotti, Mika-Petri Lauronen ja Annukka Valo ovat kaikki mukana Kaunis Mieli -hankkeessa. Kuva: Martta Häyrynen
Keväällä 2018 aloitettu, kolmen vuoden pituinen Kaunis Mieli -hanke on suunnattu mielenterveystoipujille sekä heidän omaisilleen. Sen tavoitteena on auttaa mielenterveystoipujia siirtymään avun kohteista aktiivisiksi toimijoiksi ja vaikuttajiksi, sekä tarjota heille uusia, laajempia keinoja oman tarinansa kertomiseen.
”Vaikka Suomessa koulutetaan paljon kokemusasiantuntijoita, niin Kaunis mieli-hanke on ensimmäinen, joka kouluttaa kokemusasiantuntijoita, jotka kertovat omaa kokemustarinaansa taiteen keinoin”, kertoo Annukka Valo, hankkeen ohjaava opettaja sekä yksi kouluttajista.
Kokemusasiantuntija on hankkeen verkkosivujen mukaan henkilö, jolla on kokemustietoa sairaudesta sekä halu jakaa oma tarinansa ja vaikuttaa ympäristöönsä.
”Koulutamme kokemusasiantuntijoita taiteen keinoin”, Valo jatkaa. ”Kokemusasiantuntijat ovat itse sanoneet, että taide on auttanut heitä kertomaan omaa tarinaansa yleisölle.”
Kokemusasiantuntijat käyvät hankkeen aikana läpi kolmen kuukauden mittaisen koulutusjakson. Koulutuksen aikana he kirjoittavat oman kokemustarinansa, josta työstetään kouluttajien kanssa monitaiteellinen esitys. Mukana esityksessä voi olla esimerkiksi liikettä ja tanssia, ääntä ja kuvaa sekä visuaalista taidetta, kuten valokuvia tai maalauksia.
”Taiteen eri muotoihin tutustutaan workshopeissa”, Valo kertoo. ”Niistä pystyy ammentamaan omaan kokemustarinaan elementtejä, joita esityksessä haluaa käyttää.”
Lisäksi koulutukseen kuuluu yksilöohjausta, jossa kouluttajat auttavat ohjaamaan kokemustarinoita valmiiksi lavalle.
”Koulutuksissa pyritään luomaan sellainen dialoginen ilmapiiri, jossa ihmiset pystyvät heittäytymään ja menemään omalle epämukavuusalueelle.”
Kouluttajan rooli on tärkeä
Mika-Petri Lauronen on yksi hankkeen kouluttajista. Hän on aikaisemmin toiminut myös kokemusasiantuntijana hankkeessa.
Laurosen mukaan taiteen ja kokemusasiantuntijuuden yhdistäminen on todella hyvä idea. Hän kirjoittaa itse, mutta koulutuksen avulla hän pystyi lisäämään tarinaansa myös teatterillisia elementtejä.
”Esittäjän kannalta on intensiivisempää ja henkilökohtaisempaa, kun tarinaa kertoessa tekee jotain”, hän sanoo.
”Yleisö on kommentoinut, että tarina on helpompi ottaa vastaan, se on kiinnostavampi, pitää paremmin otteessaan ja jää paremmin mieleen, kun siihen on yhdistetty taidetta”, myös Valo myötäilee.
Kouluttajan rooli hankkeessa on auttaa kokemusasiantuntijoita kertomaan oma tarinansa ja tuomaan siihen jotakin uutta.
”On ollut hienoa katsoa tänä keväänä tätä ryhmää ja nähdä miten tarinat ovat kehittyneet tänä aikana”, Lauronen sanoo. ”Tarinat ovat olleet taustalla samoja, mutta miten tarina kerrotaan, on muuttunut parempaan suuntaan. Taidemenetelmien mukaan ottamisen myötä tarinat ovat nousseet uudelle tasolle.”
Kokemusasiantuntija haluaa auttaa yleisöään
Keväällä aloitettu koulutus tuli päätökseensä valmistujaisjuhlassa 7.8., jossa kokemusasiantuntijat pääsivät esittämään oman tarinansa. Seuraava etappi ovat harjoituskeikat, jonka jälkeen he ovat valmiita esiintymään tarinansa kanssa myös muualla.
Oululainen kokemusasiantuntija Karita Hotti kuvailee koko koulutusprosessin olleen hänelle hyvin valaiseva.
”Pelkästään oman tarinan kirjoittaminen on auttanut minua enemmän kuin neljä vuotta mielenterveyspalveluiden piirissä”, Hotti kertoo. ”Koen, että olen saanut taiteellisella ja henkilökohtaisella tasolla todella paljon koulutuksista irti.”
Hotti omaa pitkän tanssitaustan, mikä luonnollisesti näkyy esityksessä. Mukaan hän on myös tuonut omia kirjoituksiaan.
”Kun esitystä lähdetään rakentamaan, niin siinä todellakin mennään epämukavuusalueelle”, Hotti muistelee. ”Havahduin omaan perfektionismiini prosessin aikana, mutta kouluttajan avulla pääsimme läpi siitä. Koko projekti on ollut aivan käsittämättömän ihana.”
Hotti haki mukaan kokemusasiantuntijaksi erityisesti siksi, että hän haluaa auttaa muita.
”Minulla on ollut aina hirveä into auttaa muita, mutta en ole löytänyt sitä omaa reittiä. Tämä on ollut minulle yksi tapa kohti sitä”, hän kertoo. ”Olen halunnut hyödyntää omaa avoimuuttani, että kerron tarinassani tosi avoimesti herkistäkin asioista, jotta se voisi antaa mahdollisimman ison avun katsojalle sekä itselle.”