Juopulilla halutaan pitää oma kylä elinvoimaisena asuinpaikkana
Pekka Vimpari muutti takaisin lapsuudenmaisemiinsa Juopulille ja toimii nyt kyläyhdistyksen aktiivina. Kuvat: Pirkko Vääräniemi
Juopulin kylä sijaitsee Ylikiimingin keskusta noin seitsemän kilometrin päässä. Juopulinjärven ja Heikkilänjärven rannoille levittäytyvässä kylässä asustaa tällä hetkellä parisataa asukasta – kaikenikäisiä lapsiperheistä eläkeläisiin.
Pekka Vimpari muutti takaisin lapsuudenmaisemiin Juopulille perheensä kanssa puolitoista vuotta sitten. Viime syksystä lähtien hän on toiminut aktiivisen kyläyhdistyksen puheenjohtajana. Puheista kuuluu halu pitää oma kotikylä elinvoimaisena, kehittyvänä maalaisympäristönä, jossa ihmisten on hyvä olla.
Kylätalo on toiminnan keskus
”Kylätalo on meille tietenkin tärkeä paikka. Kyläyhdistys osti koulun aikanaan kunnalta, ja tämä on laitettu talkoilla sekä Leader-rahoituksella hyvään kuntoon. Muun muassa öljylämmitys on vaihdettu maalämpöön, mikä laskee käyttökustannuksia”, Vimpari kertoo.
”Täällä palaa valot lähes joka ilta. Salissa kokoontuu normaalioloissa lentopalloporukkaa useampana iltana viikossa, lasten jumppakerho, käsityökerho sekä meillä on käytössämme myös kuntosali”, Vimpari kuvailee kylätalon toimintaa. Joillakin perheillä on myös omia salivuoroja, joilla käydään pelaamassa esimerkiksi sulkapalloa.
”Meillä on aktiivisia kyläläisiä yhdistyksessä noin 20-30 henkeä, jotka ovat olleet mukana tekemässä esimerkiksi talkoita. Tietysti toiminta henkilöityy tiettyihin aktiivisiin ihmisiin, jotka ovat kullanarvoisia yhdistykselle”, Vimpari kiittelee.
”Itselleni kyläyhdistys antaa mahdollisuuden vaikuttaa asioihin. Helpompaa se on vaikuttaa sisältäpäin, kun sivusta neuvoa. Jos vain ajatellaan, että joku muu hoitaa, niin asiat eivät tule tehdyiksi. Kyläaktiiveille on tarvetta.”
Luonnon ympäröimä kylä
Luontoympäristö tarjoaa kyläläisille monenlaisia harrastuksia. Hirviporukka liikuttaa ihmisiä syksyisin. Myös vesi- ja metsäkanalinnustus onnistuu Juopulin ympäristössä metsästysseuran jäsenille. Marjastusmaat alkavat monella kotiportailta.
”Olemme tänä talvena ylläpitäneet talkoilla koko kylän kiertävää hiihtolatua, jolle tulee mittaa 17 kilometriä. Yhdelläkään kyläläisellä ei pitäisi olla yli puolen kilometrin matkaa ladulle. Kyllähän se mieltä lämmittää, kun siellä näkyy ihmisiä hiihtämässä”, Vimpari myhäilee.
”Maastopyöräilyreittien ja retkeilyreittien tekeminen kylälle kiinnostaisi myös tulevaisuudessa.”
Juopulinjärvi on tärkeä kyläläisille, ja suuri osa kylän asutusta asettuu järven tuntumaan. Järven hoitamiseksi on perustettu Juopulinjärvi kuntoon ry. Järveä on muun muassa niitetty, jotta se palvelisi paremmin virkistyskäyttöä. Aktiiviset kyläläiset ovat nuotanneet järvestä niin sanottua roskakalaa.
”Suunnitteluvaiheessa on ollut kaksi suurempaa kosteikkoaluetta, joiden tarkoituksena on vähentää järvessä olevan humuksen ja ravinteiden määrää. Hanke on nyt valitettavasti keskeytynyt ja jäänyt Metsäkeskuksen käsittelyyn”, Vimpari kertoo.
Vain laajakaista puuttuu
Vimpari ja hänen vaimonsa tekevät töitä pääosin etänä Juopulilta käsin. Parinkymmenen Etelä-Suomessa vietetyn vuoden jälkeen asettuminen maaseudulle on sujunut hyvin.
”Ainoastaan lasten harrastuksista ja kavereista kannoimme huolta, mutta kaikki on sujunut hyvin.”
”Uskon, että tänne tulee tulevina vuosina uusia asukkaita. Ihmisiä, jotka haluavat asua luonnon rauhassa. Yksi vetovoimatekijä on oma viemäriosuuskunta. Se helpottaa rakennuslupien kanssa”, pohtii Vimpari.
”Kun vielä saisimme laajakaistan, niin se toisi turvaa etätöiden sujumisen kannalta.”
Auringon heijastellessa hangen pinnasta Vimparin ennustukseen on helppo uskoa.