Jäälin Kalamäen virkistysalue viittä vaille valmiina vieraille

Talkoovoimin rakennettu virkistysalue Jäälissä on jo valmis vastaanottamaan kävijöitä. Kuva: Birger Ylisaukko-oja

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Jäälinjärven kupeessa sijaitsevan Kalamäen kosteikon pinta-ala on peräti kuusi hehtaaria.

Virkistyskäyttöön on talkoovoimin kosteikon rannalle rakennettu laavu ja lintutorni sekä vanhasta rauniosta täyttämällä muodostettu näköalatasanne. Alueella on lisäksi useita nuotiopaikkoja. Rakenteille johtaa puolen kilometrin mittainen esteetön reitti.

Alue on suuri ja viihtyisä. Kalamäestä alkaa pitkosreitti kohti Koitelia. Yhteyttä Koiteliin ei vielä ole, mutta Koiteli-reittikin on suunnitelmissa.

”Alueelle pääsee vapaasti. Hietakujalta on autolla-ajokelpoinen reitti voimalinjalle, jossa on pysäköintipaikka. Jäälinjärven pohjoispuolelta Heikkisentien jatkeelta alueelle johtaa tieura, huonokuntoinen tosin. Molemmat reitit on opastettu”, kertoo vesienhoitoyhdistyksen aktiivi Birger Ylisaukko-oja.

Hieno saavutus vapaaehtoisvoimin

Talkooväki on tehnyt tuhansia työtunteja alueen parantamiseksi. Kolmas liityntä, pitkosreitti Kaarnapurrentieltä Kalamäkeen on vielä kesken.

”Ja lisäksi tarkoitus on vielä kohentaa nuotiopaikkojen varustelua, muutoin alue on valmis”, sanoo Ylisaukko-oja.

Kalamäen talkootöihin on osallistunut yhteensä noin 30 henkilöä. Viimeisimpään, kaksi viikkoa kestäneeseen konetyövaiheeseen osallistui kymmenen henkilöä ja useita eri kokoisia koneita. Nyt se on jo vieraiden saavutettavissa.

”Alueella voi liikkua kävellen, pyörällä tai pyörätuolilla mutta ei moottoriajoneuvolla. Alueen informaatiotauluissa on QR-koodeja, joiden takaa löytyy mielenkiintoista tietoa. Roskiksia ei ole, vaan kaikki, mitä on tuonut mukanaan, on vietävä pois. Nuotiopuita yleensä on, mutta takuuta ei voida antaa. Paikalla on myös kameravalvonta, joten asiallista käytöstä odotetaan”, aktiivit kertovat.

Vastikään alueelle rakennettiin maatyökoneiden avulla myös näköalatasanne, sen suurempi osa on peräti vajaan sadan neliön kokoinen. Sinnekin pääsee myös pyörätuolilla.

”Siellä on myöhemmin mahdollista järjestää vaikkapa pienimuotoisia tapahtumia. Pienempi osa toimii hyvin nuotiopaikkana”, lisää Ylisaukko-oja.

Käynti lintutornillekin esteetön

Alueella on myös Kalamäen polku, joka tarkoittaa 400 metrin matkaa voimalinjan parkkipaikalta laavulle ja näköalatasanteelle. Siitä erkanee vajaan sadan metrin mittainen haara lintutornille. Nämäkin polut ovat kivituhkapintaisia ja esteettömiä.

”Vielä emme itse ole ehtineet aikaansaannoksista nauttia, mutta sen aika kyllä tulee. Oma mieltymykseni tosin on Kokkokankaan laavu Kalamäestä 2,5 kilometriä Koiteliin päin. Se on erämainen ja vähemmän ruuhkainen kuin Kalamäki”, sanoo Birger Ylisaukko-oja.

”Sieltä avautuu kaunis kosteikkomaisema ja sen vierellä voi kuunnella veden solinaa kivipadon yli”, hän lisää.

Lue myös