Irmeli Röning-Jokinen: Ihmisten terveys oli aina työssäni etusijalla

Ympäristöterveydenhuollon päällikön pesti loppui juhannusviikolla, ja siitä lähtien päivät ovat suorastaan hurahtaneet omakotitalon askareissa, kertoo Irmeli Röning-Jokinen. Kuva: Sanna Krook.

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Syksyn pudottamia lehtiä on yllättävän paljon ja pihassa kovasti töitä, kun säät kylmenevät. Sen on huomannut Irmeli Röning-Jokinen, joka on virallisesti ollut eläkkeellä parisen viikkoa. Ympäristöterveydenhuollon päällikön pesti loppui juhannusviikolla, ja siitä lähtien päivät ovat suorastaan hurahtaneet omakotitalon askareissa. 

”Huomaan nyt vuodenajan vaihtuvan selvemmin kuin työelämässä, sillä minulla on enemmän aikaa luonnon ihmettelyyn.”

Toisaalta Irmeli kertoo kyllä kaipaavansa työyhteisöä, vaikka loppukevät meni hänelläkin etätöissä kotona.

”Kyllä yhteiset kahvitauot ja rupatteluhetki oven suussa ovat myös tärkeä osa työtä.”

Sisäilma-asiat nousivat kiinnostuksen kärkeen

Irmeli ajatteli aikanaan lähtevänsä opiskelemaan teknillistä alaa, eikä ainakaan Kuopioon. Mutta Kuopioon tie vei ja Irmeli päätyi opiskelemaan ympäristöterveyttä.

”Teknillistä sekin oli ja matemaattista, opintoihin sisältyi mm. elintarvikevalvonnan ja elintarvikekemian perusteita ja sisäilman laadun perusteita. Näissä tarvitaan erityisesti tilastolaskennan hallintaa. Ensimmäisen opintovuoden aikana oli myös yhteisiä luentokursseja lääketieteen opiskelijoiden kanssa.”

Sisäilman laadusta Irmeli sitten innostuikin niin, että teki perustutkimusluonteisen gradunsa tuolloin uudesta aiheesta eli asuinhuoneistossa esiintyvistä home- ja sädesienistä ja niiden itiöpitoisuuksista. Työssään Irmeli päätyi ratkomaan sisäilmaongelmien saamista osaksi tarkastustoimintaa. Tuolloin kehittyi myös oululainen edelläkävijämalli sisäilmatyöryhmistä yhdessä kaupungin kiinteistöhallinnon kanssa.

”Sisäilma-asiat ovat olleet minulle aina tärkeitä ja ihmisten terveys ensisijaista. Olen ollut mukana asuntojen, koulujen, päiväkotien ja erilaisten liiketilojen sisäilmatutkimuksissa. Ne ovat aina monimutkaisia asioita, joissa myös taloudellinen puoli on aina läsnä niin toimenpiteiden kuin terveysseuraamustenkin osalta.”

Irmeli kertoo, että aluksi sisäilma-asioita ei otettu todesta eikä pidetty ongelmana. Sittemmin ne on tunnistettu. On hyväksytty, että sisäilma voi joissakin tapauksissa aiheuttaa mittaviakin toimenpiteitä.

”Työryhmässä on usein terveystarkastajan ja kiinteistön ja terveydenhuollon edustaja, kuten kouluilla työterveyshuollon ja kouluterveydenhuollon edustajat.”

 
Vesikriisi ja vatsatautiepidemia jäivät mieleen

Sisäilma-asioiden lisäksi Irmelin työssä tärkeitä olivat elintarviketurvallisuus eli koko pellolta pöytään -ketju sekä talousveden laatu. Molemmista on jäänyt mieleen omanlaisensa tapaus.
”Oulunsalon vesikriisi syksyllä 2018 on ollut suurin talousveteen liittyvä kriisi, jossa minä olen ollut mukana. Veden laatuasioissa terveysviranomaisella on talousvesivalvonnan lisäksi suuri rooli tiedottamisessa. Kun vedessä havaitaan jotakin erityistä, tulee tieto saada kuntalaisille pian, koska kyse on aina mittavasta vaaratilanteesta.”

Elintarvikepuolelta hän muistaa samaisen vuoden 2018, jolloin isossa myymälässä todettiin norovirusta keittiön pinnoilta. Silloin kymmeniä ihmisiä sairastui vatsatautiin.

”Onneksi tieto saatiin pian ja säästyimme isommalta tautiaallolta, mutta minulle se oli iso yksittäistapaus. Ympäristötoimi sai tiedon 59 sairastuneelta ihmiseltä. Sairastuneita oli mitä ilmeisimmin huomattavasti enemmän”, Irmeli muistelee

Tupakkavalvonta kuuluu myös tehtäviin, ja sillä on merkittävä rooli terveyshaittojen poistamisessa.

”Ensin tupakointi kiellettiin osassa ravintolaa ja koulujen piha-alueilla. Nyt valvonta kohdistuu tupakkatuotteiden jäljitettävyyteen. Pitkän aikavälin tavoitteena onkin tupakkatuotteiden käytön loppuminen”, hän kertoo.

Työ on ollut hyvin monipuolista ja haasteellistakin, ja ehkä juuri siksi myös mielenkiintoista.

”Työssäni parasta on ollut mukava henkilökunta. Yhteistyötä olen saanut tehdä niin kaupungin kuin maakunnankin ja myös valtakunnan tasolla.”