Hallitseeko älylaite jo kasvuikäisen aivoja – multitaskaamisen asiantuntija Mona Moisala avaa vakavaa asiaa

Älypuhelin on tiiviisti niin nuorten kuin aikuisenkin kädessä. Aivotutkija Mona Moisala kertoo avoimessa webinaarissa, mikä vaikutus jatkuvalla somettamisella on aivoihimme.

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Pia Kaitasuo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Toivottu vanhemmuuteen, lapsiin ja nuoriin kohdistuva, Oulun kaupungin tarjoama webinaarisarja jatkuu torstai-illan etäluennolla.

Oululaiset äänestivät vilkkaasti kevään Osallistuvassa budjetoinnissa ehdotusta erityisen vanhemmuuteen keskittyvän luentosarjan järjestämiseksi.

Kaupunki otti toiveesta kopin hyvin nopeasti ymmärtäen niitä haasteita, joita vanhemmuuteen tässä ajassa liittyy. Esimerkiksi kasvatuksen pulmat ovat yhä moninaisempia ja neuvoja niihin on niin kirjavasti, että sekin hämmentää.

Uskalla olla aikuinen – viisi askelta vanhemmuuden tukemiseen -webinaarisarjan toivotaan tuovan selkeyttä ja tukea kaikille kasvattajille niin kotona kuin kouluissa.

Viisiosainen, elokuussa alkanut webinaarien ketju jatkuu torstaina 10. lokakuuta kello 18.00–19.15, jolloin asiantuntijana on aivotutkija ja psykologian tohtori Mona Moisala.

Aivotutkija Mona Moisala kiinnostui tutkimuskohteestaan saatuaan itse aivoinfarktin lukioikäisenä. Kuva: Aapo Karhu

Moisalan aiheena on lasten ja nuorten aivoterveyden edistäminen. Asia on koskettanut Moisalaa henkilökohtaisesti: hän sai aivoinfarktin ollessaan lukioikäinen. Omat kokemukset johdattivat hänet tutkijaksi. Moisalan väitöstutkimuksen kohteena oli teknologian käytön vaikutus nuorten aivoihin.

Moisala kykeni osoittamaan, miten tietyt toiminnalliset pelaamisen tavat kasvattivat nuorten kykyä työmuistia vaativiin tehtäviin, mutta hän löysi myös huolestuvaa. Multitaskaaminen, useiden eri teknologioiden yhtäaikainen käyttö haittasi selkeästi keskittymistä. Moisalan mukaan näiden nuorten aivojen etulohko oli muun häiriötekijän läsnä ollessa aktiivisempi, mikä saattaa kertoa pinnistelystä.

Webinaarissa pohditaan siis esimerkiksi, voiko jatkuva somettaminen muuttaa aivoja ja pitäisikö pelaamista rajoittaa ja miten vanhempi voi tukea lapsensa tasapainoista arkea älylaitteiden kanssa.

Webinaarisarja toteutetaan Osallistuvan budjetoinnin sekä Oulun kaupungin saaman Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen -määrärahalla.

Fakta

Viisi webinaaria tallenteinakin seurattaviksi

Elokuu

  • Kuka kasvattaa lapsesi? Psykologi Keijo Tahkokallio (Tallenne katsottavissa 14.11.2024 saakka).

Syyskuu

  • Mentalisaatio lasten ja nuorten perheissä – tunteiden säätelyn supervoima. Lastenpsykiatrian erikoislääkäri, pari- ja perhepsykoterapeutti Janna Manninen.

Lokakuu

  • 10.10. kello 18-19.15. Lasten ja nuorten aivoterveyden edistäminen – ja vähän vanhempienkin! Psykologian tohtori, aivojen hyvinvoinnin asiantuntija Mona Moisala.

Marraskuu

  • 14.11. kello 18-19.15. Myönteiset ja johdonmukaiset kasvatuskäytännöt lasten ja nuorten käytöshaasteisiin. Lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja lasten ja nuorten kognitiivinen psykoterapeutti Riikka Riihonen.

Joulukuu

  • 12.12. kello 18-19.15. Kaverivanhemmuudesta kasvattajaksi. kasvatusvaikuttaja, tietokirjailija ja rehtori Jarno Paalasmaa.