Digiloikka myös Oulun kaupungin sosiaalipalveluissa – sosiaalityöntekijän voi tavata etänä

Sosiaalityöntekijä Nina Heiskanen Haukiputaan hyvinvointikeskuksesta haastateltiin VideoVisit-palvelun välityksellä, jolla myös etätapaamisen asiakkaiden kanssa tehdään. Kuva: Sanna Krook

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sosiaalipalvelujen etätapaamisia oli tarkoitus kokeilla Haukiputaan hyvinvointikeskuksen sosiaalityössä tänä keväänä. Koronan vuoksi etätapaamiset ovat kuitenkin otettu nopeasti käyttöön koko kaupungin alueella.

Etätapaamiset tai mahdollisuus niihin on käytössä hyvinvointikeskusten sosiaalityössä, lastenvalvonnassa, perheneuvonnassa ja lastensuojelussa. Yhteys otetaan VideoVisit- tai Teams-tapaamisena. Asiakkaalla tulee olla sähköposti, verkkoyhteys sekä älypuhelin, tabletti tai tietokone.

Tapaamistapa sovitaan asiakkaan toiveiden mukaan. Erityisesti nuorille ja lapsiperheille etäkäynnit ovat luonteva tapa pitää yhteyttä. Osalle taas ei ole siihen tarvittavia välineitä, tai he eivät osaa käyttää laitteita.

Mahdollistaa tiiviimmän yhteydenpidon

Etätapaamista tarjotaan tällä hetkellä, jos asiakas ei halua koronan vuoksi tavata, tai jos hän ei tule sovittuun tapaamiseen.

Sosiaalipalvelujen etäyhteyksiä suunnittelemassa ollut sosiaalityöntekijä Nina Heiskanen Haukiputaan hyvinvointikeskuksesta sanoo, että etätapaamiset soveltuvat hyvin esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen tueksi.

Etäyhteyksiä on tarkoitus kokeilla myös verkostotapaamisissa, jossa asiakas, sosiaalipalvelujen työntekijä ja esimerkiksi Kelan työntekijä tapaavat.

Etätapaamisten etu on niiden nopeus ja vaivattomuus, ja ne mahdollistavat tiiviimmän yhteydenpidon, kun aikaa ei mene kulkemiseen. Etäyhteys toimii myös puhelua paremmin, koska siinä näkee puhujan ilmeet ja eleet. ”Jotkut asiakkaat ovat olleet aluksi arkoja näyttämään kasvojaan etätapaamisessa, mutta ovat pikkuhiljaa rohkaistuneet”, Heiskanen kertoo.

”Moni asia ratkeaa etänäkin”

”Moni asia ratkeaa etänäkin. Etänä voi tavata, jos asiakkaalla on vähän flunssaa tai jos asiakkaan vointi on muuten heikko, eikä hän jaksa tulla tapaamiseen”, kertoo etäyhteyskokemuksistaan sosiaaliohjaaja Heidi Kauppila Kaakkurin hyvinvointikeskuksesta.

Kaikkeen etätapaamiset eivät kuitenkaan taivu. Monelle asiakkaalle kodin ulkopuolelle lähteminen ja esimerkiksi käynti sosiaalityöntekijän luona ovat osa kuntoutusta.

”Etätapaamiset eivät korvaa kasvokkain tapaamista, sillä sosiaalityö on kohtaamista. Läsnäoloa tai empatiaa on vaikea välittää etänä. Myös kotikäynnit ovat tärkeitä, koti kertoo paljon ihmisen elämäntilanteesta”, Heidi Kauppila kertoo.

Myös Nina Heiskanen Haukiputaan hyvinvointikeskuksesta kokee, että esimerkiksi uutta asiakassuhdetta on helpompi luoda kasvotusten.