Dennis Nylundin Putous-hahmo Folke Rundqvist ammentaa eletystä elämästä
Miten käy Folke Rundqvistin, eteneekö hahmo voittoon asti, vai tippuuko pian, se selviää maaliskuun aikana. Kuva: MTV3
Dennis Nylundin lempinimi on Ätä. Siksi häntä kutsutaan lähipiireissä edelleenkin.
”Se oli ensimmäinen sana, jonka sanoin. Ilmeisesti se viittasi äitiin tai syömiseen, ruotsiksi. Ruotsi on äidinkieleni”, hän naurahtaa.
Dennis Nylund on syntynyt ja kasvanut Oulussa, Tuiran länsipuolella, jossa hänen vanhempansa asuvat edelleenkin. Svenska privatskolan i Uleåborg -lukion kasvatti lähti pian ylioppilaskirjoitusten jälkeen maailmalle.
”Silloin oli hirveä kiire nopeasti kauas, mutta mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän sitä arvostaa juuriaan. Olen ylpeästi oululainen ja on hienoa voida sanoa olevansa sieltä kotoisin.”
Outolintu välillä
Dennis Nylund kasvoi kielikulttuurissa, joka ei ole Pohjois-Pohjanmaalle tyypillinen.
”Olimme tietysti hieman erilainen perhe Oulussa, koska olemme suomenruotsalaisia, joita ei Oulussa paljoa ole. Lapsena jopa häpesin omaan nimeäni, siksi Ätä oli hyvä peitenimi. Olo oli välillä hieman outolintu-mainen. Mutta ei minua varsinaisesti kiusattu mitenkään ja meillä oli kavereiden kanssa hyvä meininki”, hän muistelee.
Nylundin äiti on kotoisin Ruotsin puolelta Pajalasta Vittulanjänkältä ja isä on pääkaupunkiseudulta suomenruotsalaista sukua. Heidän tiensä vei työnperässä Ouluun 80-luvun puolivälissä, jolloin Denniskin syntyi.
”Oulu on kotikaupunkini ja pohja kaikelle”, hän sanoo.
”Ikävä kyllä en ole ehtinyt siellä pitkään aikaan vierailemaan, vaikka mieli tekisi. Siellä on kuitenkin vielä ystäviä ja perhettä. Korona-aika on lisäksi rajoittanut liikkumista”, Nylund pahoittelee.
Muistan jo yläasteelta, kun eräs opettaja sanoi ohimennen, että minun pitäisi hakea teatterikouluun. Silloin tajusin oikeasti, että se on ammatti, jota voi myös opetella.
Tanssi vei teatteriin
Oulussa kuitenkin syntyi halu tanssiin ja näyttelemiseen. Oululainen hiphop- ja breakdance-genre oli 2000-luvun taiteessa jo virinnyt voimakkaaksi.
”Harrastin rulla- ja lumilautailua, ja hiphopin musiikkimaailma iski minuun totaalisesti. Muistan vieläkin, miten kylmät väreet tulivat musiikin kautta”, hän muistelee.
Tanssiharrastus poiki Nylundille useita breakdancen Suomen mestaruuksia ja vieläpä MM-kultaa Soulissa vuonna 2009.
”Tanssin avulla pääsin sisään ensimmäisiä kertoja teatterimaailmaankin. Sitten ehkä pikkuhiljaa vieraannuin tuosta break-kulttuurin macho-meiningistä.”
”Oikeastaan jo yläasteelta muistan, kun eräs opettaja sanoi ihan ohimennen, että minun pitäisi hakea teatterikouluun. Silloin tajusin oikeasti, että se on ammatti, jota voi myös opetella”, hän nauraa.
Putouksen kuplassa
Dennis Nylund pääsi sisään Teatterikouluun ja on tehnyt pitkän rupeaman Svenska Teaternin riveissä. Sinne hän on kiinnitettynä edelleenkin, ovet ovat vain koronan takia suljettuna.
”Olen siis huippuonnekas, että saan näin korona-aikana tehdä Putousta. Minua on pari kertaa aiemminkin pyydetty mukaan, mutta nyt ajankohta oli täydellinen. Tiedän, että kollegoista yli 90 prosenttia on vailla töitä”, hän sanoo.
Putouksen tuotantotiimi ja näyttelijät elävät täydellisessä kuplassa.
”Kotoa harjoituksiin ja takaisin, ja tilauksella ruokaa. Eipä tässä muuta elämää oikein ole”, hän sanoo.
Putouksessa on jäljellä vielä muutama jakso ja kiihkeimmät viikot edessä. Folke Rundqvist on ennakkosuosikki koko hahmokisan voittoon.
”Olen saanut paljon hyvää palautetta ja tietysti se lämmittää. Onhan tämä toisaalta kahjoa, että hahmossa tiivistyy pähkinän kuoressa eletty elämäni. Kiitos äiti hassuista sanoista, kiitos tanssiharrastus ja kaikki muutkin”, hän tiivistää.
Putous lauantaisin MTV3:lla kello 19.30.
Dennis Joakim Nylund
– syntynyt 22. heinäkuuta 1985 Oulussa
– ylioppilas svenska privatskolan i Uleåborgista 2004
– asuu Espoossa
– perheeseen kuuluvat vaimo ja tytär
– harrastaa golfia
– useita breakdancen suomenmestaruuksia sekä maailmanmestari 2009 Soulista Etelä-Koreasta
–