Amerikan-kirjeenvaihtaja Mari Karppiselta sujuu maailmalla edelleen Oulun murre

Mari Karppinen on päätynyt Ranta-Kastellista ja Oulunsuusta esimerkiksi Alaskaan kuvaamaan dokumenttia. Kuva: Uwa Iduozee

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Minna Mäki-Heikkilä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Mari Karppinen kertoo tehneenä suoria tv-uutislähetyksiä vaalien käänteistä ja tuloksista aamusta iltaan.

”Enkä rehellisesti sanottuna edes muista, kuinka moni suora lähetys pelkästään viimeiseltä viikolta on takana”, Karppinen sanoo nyt, kun vaalit ovat ohi.

Amerikan-vaalit rikkoivat perheitäkin

Toivoa. Sitä Joe Bidenin sekä Kamala Harrisin voitto Karppisen mielestä enemmistölle amerikkalaisista merkitsee.

”Seurasin vierestä, kun ihmiset kuulivat Bidenin voittaneen Pennsylvanian osavaltion ja saman tien monen amerikkalaisen silmät kostuivat kyyneliin liikutuksesta. Autot alkoivat tööttäämään ja moni huusi “Uncle Joe, uncle Joe”.

Karppinen oli Bidenin kotikaupungissa Delawaren osavaltiossa, missä Biden ja Harris pitivät myös voitonpuheensa. Vaikka Biden ja Harris yrittivät puhua koko kansalle, niin Trumpin tukijoille viesti ei Karppisen mukaan uppoa.

”Trumpin tukijoista moni ei usko vaalitulokseen ja he uskovat Trumpin epätoteen väitteeseen, että Biden olisi voittanut massiivisen huijauksen avulla”, Karppinen huomauttaa.

”Bidenilla ja Harrisilla on edessään erittäin vaikea tehtävä yhdistää kansa, sillä kuilu ihmisten välillä on syvä ja ilmapiiri riitaisa. Itsekin olen tavannut perheitä, jotka ovat hajonneet Trumpista riidellessä.”

Toimittajaksi, koska työllä on yhteiskunnallista merkitystä

Karppinen kokee itsensä etuoikeutetuksi raportoidessaan yksistä maailman vaikuttavimmista poliittisista tapahtumista kotimaahansa suomalaisille – ja kotikaupunkiinsa oululaisille.

Karppisen lapsuuden ja nuoruuden kotikulmia ovat Ranta-Kastelli ja Oulunsuu missä hän kävi ala-astetta.

Suosikkikouluaineita olivat äidinkieli ja kirjoittaminen. Into niihin jatkui Laanilan lukiossa ja Oulun yliopiston suomen opinnoissa.

Veri veti kuitenkin journalismiin, koska Karppinen koki, että sillä on yhteiskunnallista merkitystä. Hän jatkoi Tampereen yliopistoon tiedostusopin pariin.

Matkustavaista houkutti ilmoitus kirjeenvaihtajan hommasta

Ensimmäinen kesätyöpaikka löytyi toimittajana Pohjolan Sanomissa Kemissä.

”Sen jälkeen olin yhden kesän Ylen Ajankohtaisessa kakkosessa toimittajana ja juontajana ennen MTV Uutisia. Television voima, tarinan kerronta kuvin ja äänin vei mennessään”, Karppinen kertoo.

Hän on aina myös reppureissannut ja matkustanut paljon, joten ulkomaanjournalismi tuntui siksikin luontevalta.

MTV Uutisten ulkomaan toimittajana Karppinen teki kuvauskeikkoja EU-maissa, Israelissa, Brasiliassa ja Etiopiassa.

”Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan paikka tuli auki ja se tuntui luontevalta, omalta paikalta. Tv-kamerahaastattelu on yksi rehellisimmistä ja aidoimmista tavoista välittää tietoa ja tunteita”, Karppinen sanoo.

Marin Uutiset tulevat kymmeneltä

Koronan vuoksi Karppinen ei ole päässyt Ouluun yli vuoteen.

”Se tuntuu kamalalta! Ikävä on sekä äitiä että muuta perhettä ja isovanhempia, jotka katsovat varmasti jokaisen uutislähetyksen mitä MTV3 kanavaltaan näyttää, jotta näkisivät edes vilauksen minusta. Mummi kutsuukin Seitsemän ja Kymmenen Uutisia Marin uutisiksi.”

Oulu on Karppiselle aina New Yorkin lisäksi toinen koti.

”Vaikka olen asunut vuosia pois Oulusta, puhun yhä rehellistä Oulun murretta. Kahvi on kahavi ja tänään on tännään.”

Ulkopaikkakuntalaiset vieraat Karppinen vie kesäisin Oulun linnaan tervajäätelölle.

Lähetyksessä suomalaiset mielessä

Kirjeenvaihtajan työ vaatii paineensietokykyä, taitoa improvisoida ja sisäistää monimutkaisia asioita hyvin.

”Asiat pitää pystyä selittämään suorassa tv-lähetyksessä alle kahdessa minuutissa niin ymmärrettävästi, että vähemmänkin asioita seurannut katsoja ymmärtää”, Karppinen sanoo.

Kirjeenvaihtajan täytyy myös olla rohkea, ennakkoluuloton ja hyvin perillä asemapaikkansa asioista: politiikasta, taloudesta, kulttuurista ja tavoista.

”Ihmisten kanssa pienen maan edustajan pitää osata erityisesti toimia, jotta saisi päättäjät ja asiantuntijat antamaan aikaansa haastatteluille.”

Suomalaisten näkökulma ja kiinnostuksen aiheet ulkomaan kirjeenvaihtajan on pidettävä myös mielessä.

”Minun unelmani oli pitkään olla kirjeenvaihtaja siksi, että koen työn tärkeänä, se on ulkomaanjournalismia parhaimmillaan. Vain asumalla ulkomailla pääsee oikeasti syvälle maan asioihin, ymmärtää paremmin ihmisten elämää, päätöksiä ja niiden seurauksia”, Karppinen summaa unelma-ammattiaan.

Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran Mun Oulussa 12.11.2020.