45 vuoden työuran tehnyt oululainen Kaija Rahkola palkittiin Vuoden lastenhoitajana

Kaija Rahkola on työssään keskittynyt erityisesti tukea tarvitsevien lapsiperheiden auttamiseen. Kuva: Eila Seppälä-Vessari
Suomen lastenhoitoalan ammattilaisten yhdistys on palkinnut oululaisen Kaija Rahkolan Vuoden lastenhoitajan tunnustuspalkinnolla kiitokseksi pitkäaikaisesta, merkittävästä ja sydämellisestä työstään lasten ja lapsiperheiden parissa.
Suomen Lastenhoitoalan ammattilaiset Slal ry palkitsee Vuoden lastenhoitaja -tunnustuksella lastenhoitoalan ammattilaisen, joka on tehnyt ansiokasta työtä lasten, perheiden ja lastenhoitoalan puolesta. Tänä vuonna palkinnon saa oululainen Kaija Rahkola, joka on yhdistyksen mukaan tehnyt vaikuttavaa lastenhoitotyötä peräti 45 vuoden ajan ajan.
Pohteen perhetyössä työskentelevä Kaija Rahkola sanoo palkinnon olevan suurin mahdollinen palkinto hänen elämäntyöstään. Palkinto luovutettiin hänelle perjantaina Helsingissä.
”Minulla on suuri kiitollisuus. Tämä on suurin kunnianosoitus työhistoriaani ajatellen. Yksistään ehdokkuus oli minulle tosi merkityksellinen, en odottanut, että tulisin valituksi”, Rahkola kertoo.
Kollegoiden arvostus tuntuu Rahkolasta hyvältä, mutta tärkeää on myös positiivinen palaute arkityössä.
”Olen työssä, jossa kohtaan päivittäin asiakasperheitä, joissa on monen ikäisiä lapsia ja aikuisia. Koen niin, että jos osaan jotain heille antaa, saan itse vastavuoroisesti.”
Konkreettista apua perheille
Rahkola aloitti uransa päiväkotiapulaisena ja keittäjänä Päivärinteen päiväkodissa Muhoksella. Hän on kouluttautunut Oulun sairaanhoito-oppilaitoksessa lastenhoitajaksi ja työskennellyt vuosien varrella muun muassa Oulun yliopistollisen keskussairaalan lasten kirurgisella osastolla sekä Haapalehdon päiväkodissa, jossa hän viihtyi peräti 25 vuotta.
Rahkola on toiminut Oulun kaupungin avohuollon perhetyöntekijänä ja nyttemmin Pohteen perhetyössä. Hänen työnsä keskittyy erityisesti tukea tarvitsevien lapsiperheiden auttamiseen. Työssään hän on kohdannut perheitä, joiden arkea ovat haastaneet esimerkiksi neuropsykiatriset ongelmat, mielenterveyden haasteet tai puutteelliset tukiverkostot.
”Kaija on työssään tarjonnut perheille konkreettista apua, ohjausta ja ennen kaikkea lämpöä ja ymmärrystä”, kiitetään Slal:n palkintoperusteissa.
Läsnäolo olennaista
Lasten ja nuorten yleisestä hyvinvoinnista kannetaan nykyään paljon huolta, myös Oulussa. Rahkola muistuttaa, että lapset tarvitsevat ennen kaikkea läsnäolevaa vanhemmuutta.
”Jos sitä ei ole, olen huolissani lasten tulevaisuudesta. Lapset tarvitsevat turvaa ihan vauvasta lähtien ja vielä teini-ikäisinä ja aikuisinakin.”
Rahkola on myös ollut aktiivinen vertaistuellisten ryhmien ohjaajana, kuten Siskot-ryhmässä, joka tukee nuoria äitejä elämänhallinnan vahvistamisessa. Hän on toiminut myös luottamustehtävissä muun muassa Pohjois-Pohjanmaan Lastenhoitoalan yhdistys ry:ssä ja Tehyn Oulun kaupungin ammattiosastossa.
Palkinnon perusteluissa korostettiin Rahkolan pitkäjänteistä, inhimillistä ja rohkeaa työtä, joka on auttanut lukuisia perheitä selviämään vaikeista elämäntilanteista. Hän on työssään huomioinut aina myös ne lapset, jotka jäävät helposti huomaamatta, tarjoten tukea kokonaisvaltaisesti.
Eläke saa odottaa
45 vuoden työurastaan huolimatta Rahkola ei ole vielä jäänyt eläkkeelle. Hän sanoo olevansa väliinputoajia, jonka eläkeikä on eläkejärjestelmän uudistusten myötä siirtynyt. Toisaalta merkityksellisestä työstä ei ole kiirekään pois.
”Siinä on niin iso imu, ja itsellä on vielä annettavaa. Kuuntelen ihmeissäni niitä ihmisiä, jotka rupeavat laskemaan, että kohta saan jäädä eläkkeelle. Minä koen niin, että saan mennä töihin ja saan tehdä sitä työtä, jota rakastan.”